Λ

Doe mee aan het forum op Facebook

Word fan van de Facebookpagina van Esthéticienne Magazine en discussieer mee over de case van de maand en meer branchegerelateerde onderwerpen. Ga naar: www.facebook.com/Estheticiennemagazine

Λ

Ethiek: Meeleven met cliënten

Ethiek: Meeleven met cliënten

Van een van onze abonnees ontvingen we de volgende vraag: “Ik heb een leuke praktijk met veel vaste cliënten. Ik geniet elke keer van hun bezoek en beschouw velen bijna als vrienden. Helaas krijgen steeds meer van mijn vaste cliënten kanker. Heel vreselijk. En ik leef uiteraard met ze mee. Het nadeel van schoonheidsspecialist zijn, is dat je heel intieme gesprekken voert en cliënten je vaak meer vertellen dan ze thuis doen. Daardoor wordt de band alleen maar sterker. Ik heb gemerkt dat ik dit niet goed kan loslaten. Behalve dat ik pieker over mijn eigen gezondheid, ben ik ook heel verdrietig voor mijn cliënten. Ik probeer tijdens de behandelingen zoveel mogelijk aandacht te geven en goed te luisteren, maar ik merk dat ik daarna leeg en verdrietig ben. Hoe kan ik dit op een gezonde manier oplossen? Ik weet het even niet.” 

Λ

Advies van het panel

Advies van het panel

Fred Roelfsema, marketeer

“Je werk als schoonheidsspecialist vindt plaats binnen een bepaalde comfortzone, en dit leidt vaak tot hele intieme gesprekken. Daarnaast zal de P van Persoonlijkheid ook meespelen in het feit dat cliënten zaken aan je toevertrouwen. Maar het raakt je ook met de P van Privé. Dit is geen doen. Je geeft zelf ook aan dat er op die manier negatieve energie ontstaat. Binnen de marketing komen deze uitdagingen ook voor. Een hulpmiddel kan zijn om jezelf vragen te stellen. Welke opties zijn er? Welke gelegenheden doen zich nog voor om iemand een beautybehandeling te geven? Op dat moment bekijk je de situatie als signaal van iets dat niet meer werkt of gaat. Je gaat dan op zoek naar opties en mogelijkheden om vanuit die situatie weer een nieuw begin te creëren. Het potentieel van de situatie geeft positieve energie in plaats van negatieve energie. Tot het einde geef je alles wat er in je vermogen ligt en kan hij of zij terugkijken op een prachtige persoonlijke invulling van schoonheid. En denk eraan: wie zin geeft aan het leven, geeft ook zin aan de dood.”

 

Λ

Advies van het panel

Advies van het panel

Mirjam Houtlosser, ethicus

“Mensen die in de zorg werken staan dagelijks voor de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze de problemen van hun patiënten niet te veel mee naar huis nemen. Hoe houden ze dat vol? Ik geef twee tips, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Tip een: geef in de salon volop aandacht aan de zieke cliënten, maar sluit in het hoofd ook de deur als ze de salon verlaten. Denk aan de cliënt als ze er is, denk niet aan de cliënt als ze er niet is. Maak daar een bewuste actie van. Tip twee: loop of fiets minimaal een half uur tussen werk en thuis. Dat is een bewezen goede methode om werkgerelateerde zorgen ook daadwerkelijk op het werk achter te laten. Heb je een salon aan huis, pak dan de fiets als je klaar bent met de behandeling of ga een flink stuk stevig lopen. Blijven de cliënten ondanks de tips in je hoofd doormalen, praat dan eens met een collega of naaste over de situatie die je zo beklemt. Maar ook dan geldt: na het bespreken parkeren, niet over blijven malen. Zo zorg je goed voor jezelf!” 

 

Je leest het advies van al onze professionals in nummer 1 van Esthéticienne.

Λ

Reacties op case van de maand

Zelf een mening hierover? Op onze Facebookpagina kan je elke maand reageren op de case van de maand. Bovendien is de kans groot dat jouw mening in Esthéticienne wordt gepubliceerd! Kijk op www.facebook.com/Estheticiennemagazine en like ons! Een e-mail naar redactie@estheticienne.nl, een brief sturen of even bellen (020-5506124) kan natuurlijk ook.

Λ

Opleidingen

Bij de adressen van opleidingen schoonheidsverzorging wordt geen onderscheid gemaakt tussen reguliere of particuliere scholen. Door de overheid gecontroleerde opleidingen hebben een zogenaamde Crebo-licentie. Bij sommige opleidingen is studiefinanciering mogelijk.

Ga naar de opleidingen pagina om te zoeken naar opleiding schoonheidsspecialiste.

Λ

Contact gezocht met mede-schoonheidsspecialisten

Ook als je andere kwesties aan de orde wilt stellen of een vraag hebt over schoonheidsverzorging en cosmetica, kun je het Esthéticienne-forum inschakelen. In eerste instantie zal de redactie je vraag beantwoorden, maar ook andere bezoekers van deze pagina kunnen hun mening geven. E-mail je vragen of reacties aan forum@estheticienne.nl en kijk de volgende werkdag wat je teweeg hebt gebracht!