Examens en onderwijs nieuwe stijl

Λ Er verandert de komende tijd nogal wat op het gebied van onderwijs en examinering binnen de schoonheidsverzorging. Stivas heeft haar deuren gesloten. Het Kennis- en ontwikkelcentrum Uiterlijke Verzorging (KOC) heeft de examinering voortgezet op de reguliere en particuliere scholen. Nieuwkomer is het KwaliteitsCentrum Examens (KCE), de overheidsinstantie die de kwaliteit van de examinering door het Nederlandse middelbare beroepsonderwijs vanaf 1 augustus 2003 gaat bewaken, met als doel het bevorderen van de kwaliteit van de examinering van in het CREBO (Centraal Register voor Beroepsopleidingen) opgenomen beroepsonderwijs. Frits Goosmann en Elisabeth Kieboom (zie foto) richtten vorig jaar het TCI (Toets Centrum Intereducatief) op, dat inmiddels zijn deuren al heeft geopend. Het TCI verzorgt als gelijkwaardige partner naast het KOC een nieuwe vorm van onderwijs en examinering. Hierbij conformeren zij zich aan de normen van het KEC met het daarbijbehorende CREBO. Ook heeft het TCI bij de brancheorganisatie Anbos een verzoek ingediend om toezicht en controle uit te oefenen op de beroepsinhoudelijkheid van de opleiding. In dit nummer van Esthéticienne zetten we alle partijen en veranderingen voor u op een rijtje.

Microdermabrasie

Λ Microdermabrasie, een oppervlakkige peeling van de hoornlaag van ongeveer 15 tot 25 micron, maakt het mogelijk een volledige lichaamsafschilfering uit te voeren door mechanische afschuring van dode huidcellen. Gebleken is dat een micropeeling evenveel hoornlaag verwijdert als drie 30% glycogeenbehandelingen of één enkele 70% glycogeenbehandeling. Microdermabrasie biedt de klanten in 10 tot 20 sessies dus eerder een progressieve dan een agressieve behandeling. Vergeleken met een chemische peeling, biedt microdemabrasie ook het voordeel van meer precisie en verhoogde resultaten zonder 'down-time', dat wil zeggen dat men na een behandeling niet meer thuis hoeft te blijven. In dit nummer van Esthéticienne zetten we de feiten over microdermabrasie voor u op een rijtje.

Zwangerschap en de huid (2)

Λ De meeste huidaandoeningen die kunnen optreden tijdens de zwangerschap zijn weliswaar vervelend, maar niet gevaarlijk. Een voorbeeld van een dergelijke aandoening is Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy (zie foto). Hiervoor is geen Nederlandse benaming, maar door dermatologen wordt de ziekte bijna altijd met de afkorting PUPPP aangeduid. De aandoening komt regelmatig voor: bij ongeveer één op de 250 zwangeren. Het treedt laat in de zwangerschap op en dat is maar goed ook, want deze zeer jeukende aandoening heeft veel zwangere slapeloze nachten bezorgd. Gelukkig verdwijnt de afwijking na de bevalling als sneeuw voor de zon. Dermatoloog Marcel Bekkenk vertelt meer over deze en andere aandoeningen die huidafwijkingen kunnen geven tijdens de zwangerschap. Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan eens op de (Engelse) site www.parents.com

Clownesk

Λ Visagiste Ursula wilde deze keer iets totaal anders! De bedoeling is te laten zien wat er nog meer mogelijk is met make-up. Priscilla was wederom haar model. Als eerste werkte Ursula één wenkbrauw van Priscilla weg met vloeibaar wenkbrauwplastic. De bedoeling is dat alle haartjes onder het plastic verdwijnen. Zij schraapte met haar nagel wat plastic uit het potje en duwde dit over de wenkbrauw. Tip van Ursula: Doe dit echt met de nagel, want je vingertop is te plakkerig en dan trek je het plastic weer los! Boven het linkeroog plaatste zij een ‘clowneske’ wenkbrauw. Hoe zij deze bijzondere make-up verder aanbracht, lees je in dit nummer van Esthéticienne. Deze keer dus geen ‘beautymake-up’, maar puur een voorbeeld van wat er nog meer kan met make-up. Soms is het namelijk best leuk is om eens ‘buiten de lijntjes te kleuren’.


Tekst en visagie: Ursula Pel
Model: Priscilla
Fotografie: Albert Zijdenbos


Vapozone

Λ Ook al zijn de handen de belangrijkste werktuigen van de schoonheidsspecialist, toch kunnen we in onze salons niet zonder apparatuur. De keuzes die een schoonheidsspecialiste maakt bij de aanschaf van apparatuur, is zeer persoonlijk en tevens afhankelijk van de grootte van het bedrijf. We kunnen de cosmetische apparatuur onderverdelen in apparaten voor hydro-, mechano-, helio- en elektrotherapie. Hiernaast kennen we onder andere ook nog de sterilisatieapparatuur, apparatuur voor permanente make-up en afslankapparatuur. In de komende afleveringen van Esthéticienne zullen al deze onderwerpen en de bijbehorende apparaten uitvoerig worden behandeld. In deze eerste aflevering over apparatuur in de salon starten we met de vapozone, een van de apparaten voor de hydrotherapie.

Verder in dit nummer

Λ
  • Nooit meer ladderende panty’s
  • Bio-energetische massage
  • Reportage: salon in verpleegkliniek
  • Oude Meester: Henny Heuff