nummer 2
Cover: Winnaar Publieksprijs Make-up Award 2004. Visagie: Veronique Severijns. Fotografie: BubK-Fotografie.nl. Model: Axilla Hekman.Estika Lente
Brussels Expo, het tentoonstellingspaleis in Brussel, zal van 12 tot en met 14 maart aanstaande weer het domein zijn van de schoonheidsverzorgers. Schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en voetverzorgers kunnen zich dan bij de talrijke stands laten informeren over de nieuwe trends en producten op het gebied van uiterlijke verzorging. Tijdens Estetika zijn weer de bekende merken voor schoonheidsproducten, nagel- en voetverzorging vertegenwoordigd. Ook zijn er weer een aantal nieuwe exposanten. U kunt tijdens de beurs de nieuwe trends, producten en apparatuur aanschouwen en ook uitproberen. De diverse demonstraties die de exposanten voor u in petto hebben, zijn dan ook de moeite waard. In dit nummer alvast een overzicht van de noviteiten die tijdens Estetika worden gepresenteerd en een overzicht van alle exposanten. Kijk voor informatie over toegangskaarten ook op de pagina Nieuws.
[top]


Subtiele nuances
Model Stephanie heeft een mooie getinte huid en gebruikt praktisch nooit make-up. Visagiste Ursula Pel gaat daarin snel verandering brengen en laat zien hoe je subtiele nuances aanbrengt. Stephanie heeft een hele mooie, gave huid, maar om te laten zien dat er tegenwoordig ook hele mooie foundations zijn voor de donkere huid, brengt Ursula toch een foundation aan, die ze vervolgens licht afpoedert. Tip van Ursula: "Zodra je met vloeibare foundations gaat werken, is het altijd verstandig om het geheel af te poederen. Vloeibare foundations gaan namelijk ‘lopen’ als het warm wordt en de poeder zorgt ervoor dat het product op z’n plek blijft. Mocht je vinden dat het er toch te ‘poederig’ uitziet, dan kan met een vochtige, goed uitgewrongen spons het gezicht licht worden afgedept. Zo haal je het ergste poeder weg.” In dit nummer laat Ursula stap-voor-stap zien hoe je deze mooie subtiele make-up aanbrengt.
[top]


Cysten
Dermatoloog Peter Nijboer heeft deze maand voor zijn rubriek het onderwerp cysten gekozen. Cysten zijn veelvoorkomende huidafwijkingen. Veel patiënten komen met cysten bij hun huisarts of dermatoloog. Ze hebben er last van omdat ze bijvoorbeeld irriteren of soms ontsteken. Ook kan de cyste cosmetisch erg storend zijn. Cysten kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld. Bijvoorbeeld aan de hand van hun lokalisatie op het lichaam of aan de hand van de soort cellen waaruit een cyste is opgebouwd. Epidermoïdcysten (zie foto) zijn de meest voorkomende cysten en kunnen in principe over het gehele lichaam voorkomen. De voorkeurslokalisaties zijn echter het gelaat en de romp. Deze cysten bestaan uit zeer goed afgrensbare knobbeltjes, die in het midden vaak een indeuking hebben. Dit wordt een zogenaamd 'punctum' genoemd en vormt het centrum van de laesie. Ze kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters in doorsnee. Welke soorten cysten bestaan er en wat kan er eventueel aan gedaan worden? In dit nummer lees je er meer over.
[top]Enige 5-sterren salon in België
België kent een sterrensysteem voor beautysalons. Het maximaal haalbare is vijf sterren en die stralen maar in één zaak: Salon Pauline van de Nederlandse Pauline van Lent-Gemmel. Ze werd sinds 1996 ook elk jaar onderscheiden met de Elite Golden Award, de hoogste onderscheiding op wellnessgebied. Die klanten komen uit West-Nederland en uit België: Brasschaat, Antwerpen, Gent en Brugge. De klanten worden ontvangen in een salon vol glamour en luxe. Nieuwe klanten komen af op haar speciale geurendagen en behandeldemonstraties, van bijvoorbeeld cosmeticahuis Darphin. Verder is het allerbelangrijkste mond-tot-mondreclame. Esthéticienne nam voor de reportage van deze maand een kijkje in deze exclusieve salon.
[top]


  Hammam-massage (II)
In het eerste deel van de hammam-massage in het novembernummer heb je al kunnen lezen dat deze heerlijke behandeling begint met een uitgebreide scrub. In deze aflevering het vervolg hierop: de zeepmassage.
Zeepmassage kan op veel verschillende manieren worden uitgevoerd. In Thermen Holiday heeft elke masseur zijn eigen specialiteit, maar totale ontspanning voor de cliënt is voor allen het hoofddoel. Tijdens de massage volgen effleurages en petrissages elkaar op, soms afgewisseld met drukpuntmassage. Eventuele spierspanningen verminderen en de circulatie verbetert. Elke masseur heeft zijn eigen specialisme, zoals Joop Weeland, die stevig masseert. Joop Weeland laat in dit nummer stap-voor-stap zien hoe deze zeepmassage in zijn werk gaat. Voor meer informatie: www.thermenholiday.nl.
[top]


  Desinfecteren en steriliseren
Hygiëne in de salon is zeer belangrijk en uiteraard vanzelfsprekend. Gebruikte instrumenten kunnen door middel van reinigingsapparatuur gedesinfecteerd en gesteriliseerd worden. Het woord hygiëne betekent eigenlijk gewoon gezondheidsleer. Jij en je klanten blijven gezond wanneer we de schadelijke bacteriën en virussen op een afstand kunnen houden. Naast het werken met schone handdoeken, het beschermen van de haren en het desinfecteren van de werkomgeving, moeten ook de gebruikte instrumenten op een speciale manier gedesinfecteerd en gesteriliseerd worden. Buiten het handmatig desinfecteren van instrumenten en de werkomgeving mag het gebruik van reinigingsapparatuur in een schoonheidssalon niet ontbreken. Dat kan op verschillende manieren. In dit artikel zetten we de diverse mogelijkheden op een rijtje.
[top]Tegenvaller
Wat moet je doen als je nieuwe salonmerk in de praktijk toch tegenvalt, maar je collega’s wel heel enthousiast zijn? Dat overkwam mevrouw K. uit België. Zij vroeg het panel van Ethiek om wijze raad. Het vaste panel van Ethiek geeft haar deskundig advies. Lees verder op de pagina Forum.
[top]


Cadeautje van Estheticienne
Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!
[top]Verder in dit nummer


  • Branche: Beroep van schoonheidsspecialist op hoger niveau
  • Esthéculaap: Leven met aandacht
  • Sales: Verkopen zonder inspanning
  • Actueel: Het laatste nieuws uit de branche
  • Beurs: Beauty Trade Special vol verrassingen

[top]


Het volgende nummer van Esthéticienne (het extra dikke beursnummer van Beauty Trade Special) verschijnt rond 9 maart.