Mastocytosis

Λ Mastocytosis bestaat uit een spectrum van huidaandoeningen, veroorzaakt door een toegenomen hoeveelheid mestcellen in de huid. In eerste instantie werd gedacht dat mensen met een dergelijke aandoening alleen last hadden van een huidziekte. Later werd echter ontdekt dat deze mestcellen zich ook in andere organen kunnen ophouden, met soms ernstige gevolgen. Mestcellen zijn cellen die onder andere in de huid en in de organen voorkomen. Ze worden gemaakt in het beenmerg en gaan van daaruit naar het bloed. Via allerlei bloedvaatjes is het beenmerg nauw aangesloten op de rest van het bloedvatensysteem. Mestcellen kunnen in het bloed blijven, of ze kunnen de bloedbaan verlaten om bijvoorbeeld in de huid te nestelen. In dat geval zullen ze zich gaan specialiseren op de huid. Normaal gesproken zitten er in de huid ongeveer 7.000 cellen per kubieke millimeter. Bij mastocytosis kan dit oplopen tot wel 350.000 cellen per kubieke millimeter! Er kunnen echter ook huidaandoeningen ontstaan. De plekken die bij kinderen gezien worden, zijn bruine tot geelbruine plaques of knobbels (noduli of nodi, ook wel mastocytoma's of mestcelnaevi genoemd (zie foto). Je leest er meer over in dit nummer van Esthéticienne.

Penseelmassage (II)

Λ In het eerste deel van de penseelmassage heb je kunnen lezen dat de behandeling van Dr.Hauschka uit zeven stappen bestaat. Na het ‘opwarmen’, een heerlijke voetmassage en een been- en hoofdhuidmassage, vervolgen we in dit nummer met de beschrijving van de arm- en handmassage, met aansluitend de penseelmassage, het eigenlijke hart van de behandeling. Bij de penseelmassage wordt behalve met penselen ook met de handen gewerkt om de lymfestroom zoveel mogelijk te stimuleren. Dat is namelijk het doel van de Dr.Hauschka behandeling: de huid zoveel mogelijk in balans brengen met twee zachte penselen, die daarvoor ritmisch en gelijkmatig over het gezicht gaan. In dit nummer zie je stap-voor-stap hoe deze massage in zijn werk gaat. Meer weten? Kijk dan op de site van Dr. Hauschka.

Diepliggende ogen

Λ Gerda, ons model van deze maand, heeft een hele mooie huid, waar weinig aan gedaan hoeft te worden. Visagiste Ursula Pel wil de ogen wat meer accent geven, ze liggen ook wat diep en dat gaat zij corrigeren. Ursula gebruikt om twee redenen geen foundation. De meest belangrijke: ze heeft het niet nodig, haar huid is mooi egaal en er valt dus niets weg te werken. Ursula gebruikt alleen wat camouflage om het wit onder haar ogen wat meer naar de rest van haar huidskleur te trekken. De tweede reden is dat zij nooit foundation draagt en het ook niet prettig vindt aanvoelen. Als iemand foundation echt onplezierig vindt, zal dat ook invloed hebben op het gevoel voor het eindresultaat. Uiteindelijk wil je iemand wat extra’s geven, mooier maken of mooie punten accentueren, maar je wilt ook dat diegene het zelf ook mooi én prettig vindt. Ursula laat aan de hand van stap-voor-stap foto’s zien hoe zij de diepliggende ogen van Gerda opmaakt. En het resultaat mag er zijn!

Licht- en kleurtherapie

Λ In de vorige afleveringen van ‘Apparatuur’ over infraroodstraling, heb je kunnen lezen dat sommige sauna’s zijn voorzien van gekleurde lampen. Behalve in sauna’s zijn er nog meer mogelijkheden voor gekleurde lampen. In deze aflevering gaan wij in op de toepassing van licht- en kleurenapparatuur in de salonbehandelingen. Door de warmte die infrarood licht produceert, ontstaan fysiologische reacties in de huid. De poriën verwijden zich en de opname van huidverzorgingsproducten wordt daardoor verhoogd. Op deze manier kun je bijvoorbeeld werkstoffen beter de huid insluizen. Maar naast warmte heeft licht ook invloed op de cellen en de biologische processen in de huid.

Vakbeurs Uiterlijke Verzorging

Λ Op 21, 22 en 23 mei wordt voor de zesde keer de Vakbeurs Uiterlijke Verzorging georganiseerd in Hardenberg. Na een flinke aanloop te hebben genomen van een aantal jaren, kan deze vakbeurs nu genoemd worden in het rijtje van gevestigde beautybeurzen. In Hardenberg worden vooral bezoekers uit noord-, oost-, en midden-Nederland verwacht. De deelnemende exposanten vertegenwoordigen verschillende uiteenlopende branches, waaronder de kappers-, cosmetica-, bewegings-, drogisterij-, pafumerie-, zonne- en afslankbranche. De bezoekers van de Vakbeurs Uiterlijke Verzorging worden zorgvuldig door de exposanten zelf geselecteerd. Op deze manier wordt de kwaliteit van de bezoekers bewaakt en is de exposant verzekerd van een doelgericht publiek. De bezoekers van deze vakbeurs zijn schoonheidsspecialisten, kappers, nagelstylisten, pedicures en manicures. Tijdens de beurs is een leuk showprogramma opgesteld. Er worden workshops gegeven en mode- en visagieshows gehouden. Voor meer informatie: www.evenementenhalhardenberg.nl.

Verliefd

Λ Een Vlaams abonnee is verliefd geworden op een collega, die in het hotel werkt waar haar schoonheidssalon is gevestigd. Het probleem is dat de manager van het hotel pertinent tegen relaties op de werkvloer is. Wat nu? Zij vroeg het panel van Ethiek om wijze raad. Het vaste panel van Ethiek geeft haar deskundig advies. Lees verder op de pagina Forum.

Cadeautje van Estheticienne

Λ Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!

Verder in dit nummer

Λ Gevarieerd Anbos-congres
Sales: Toegevoegde waarde
Reportage: Madame Tussauds achter de schermen
Oude Meester: Claire Mettrop
Achtergrond: Zonbescherming