Jubileum Helga Wouterse

Λ In oktober 2005 vierde Helga Wouterse het 15-jarig bestaan van haar instituut. Als voormalig ‘Schoonheidsspecialist van het Jaar’ moet je daar wel iets bijzonders voor bedenken. En dat deed ze. Een receptie houden sprak haar niet zo aan. Vandaar dat ze besloot tot een jubileummaand vol activiteiten. “Informatief en vrijblijvend voor de klanten moest het worden.” Het resultaat mocht er zijn: lezingen, ‘beauty schools’ en demonstraties, die het aanbod van het instituut illustreerden. Helga’s leveranciers - zij belde hen voor ondersteuning - waren meteen enthousiast. In een gesprek met Esthéticienne vertelt ze over haar jubileumprogramma en kijkt ze terug op haar ontwikkeling.

Netelroos

Λ Netelroos, galbulten, urticaria. Allemaal verschillende namen voor dezelfde vervelende, vaak voorkomende huidaandoening. Heeft dit echt iets met gal te maken? En, waardoor ontstaat het? Maar nog belangrijker: hoe komt u er vanaf? Dermatoloog Peter Nijboer geeft in dit nummer een uitgebreide uitleg over deze kwaal. Urticaria is de officiële medische term voor de huidafwijkingen die in de volksmond vaak galbulten of netelroos worden genoemd. Urticaria geeft een heftig jeukende huiduitslag die zich in korte tijd ontwikkelt. De plekken kunnen niet alleen jeuken, maar kunnen zeer branderig tot pijnlijk aanvoelen. In eerste instantie ontstaan er rode vlekken, die behoorlijk groot kunnen worden. Dit wordt de 'rode fase' genoemd. Later kunnen deze plekken vanuit de huid 'omhoog' komen, waarbij bulten ontstaan. Deze plekken kunnen rood, roze tot wit van kleur zijn. Soms kunnen de huidafwijkingen samensmelten tot echte 'plakkaten'. Dit noemt men de 'bleke' fase. Er is geen bepaalde voorkeursplaats; urticaria komt even vaak voor op de armen, benen, romp of het gelaat. Wanneer er sprake is van omgevingsfactoren, ontstaan de afwijkingen meestal ter plaatse van het contact of de inwerking. Op de foto zie je een voorbeeld van urticaria na inspanning en zweten. Meer weten? Kijk dan eens op www.huidinfo.nl/urticari.html

Voorkomen van klachten

Λ Schoonheidsspecialisten die veel masseren, kunnen op den duur last krijgen van hun handen en onderarmen. Om dat te voorkomen ontwikkelde Ingrid van den Heuvel van Skin Vision een onderhoudsmassage: “Net als bij het sporten is een warming-up essentieel. Besteed ter voorkoming van klachten ook eens tijd aan uzelf.” Heel belangrijk, zo blijkt. Tijdens de verschillende cursussen die Ingrid van den Heuvel geeft, besteedt ze niet alleen tijd aan het goed uitvoeren van de massagehandgrepen, maar ook preventie van klachten van de schoonheidsspecialist komt uitgebreid aan de orde. “Het hoeft niet veel tijd te kosten, maar warm uw spieren op voordat u er iets mee gaat doen. En voer de afvalstoffen tussentijds af.”
Door goed op uzelf te letten, op hoe u werkt en op uw eigen spieren, kunt u echter veel voorkomen! Controleer daarom regelmatig of u niet bezig bent met opgetrokken schouders. Of met het hoofd te veel voorovergebogen. Houd in de gaten of uw eigen spieren niet te gespannen zijn. Door tussen de behandelingen even met de schouders en de polsen rond te draaien en de spieren te rekken, zorgt u er voor dat het bloed beter doorstroomt en dat u attent blijft op uw eigen houding. In dit nummer van Esthéticienne krijgt u nog meer handige tips om klachten bij uzelf te voorkomen.
Tijdens de feestdagen mag de make-up weer wat uitbundiger! Een beetje glamour, een beetje diva. Met de tips van visagiste Karin Vermeulen creëert u in een handomdraai een sfeervolle, feestelijke make-up. Model Elleny gebruikt in het dagelijks leven weinig make-up. Des temeer reden om nu eens extra uit te pakken. Karin begint met de wenkbrauwen van Elleny. Haar wenkbrauwen lopen van nature iets naar beneden, dit heeft een heel zwaar effect in haar gezicht. Door er een flinke boog in te epileren, creëert ze een open blik. Haar wenkbrauwen zijn licht ingevuld met een zacht wenkbrauwpoeder. Hoe de rest van de make-up is aangebracht, leest u in dit nummer. Tip voor de feestdagen: maak gebruik van kunstwimpers of wimperstukjes. Het is feest, dus het kan niet gek genoeg. Met een feestkapsel en mooie kleding mag ook de make-up zwaarder. Geef het uiterlijk een thema, zoals in dit geval de jaren zestig, maar ook een goud- of zilverlook doet het altijd goed.

Paraffine

Λ Paraffine wordt in de schoonheidssalon gebruikt als pakking voor handen en voeten, ogen, gezicht en het hele lichaam. Bovendien wordt paraffine in crèmes verwerkt vanwege de diepe hydratatie, waardoor de huid na een behandeling zijdezacht aanvoelt. Ook heeft paraffine een ontstekingsremmende werking. Paraffine is er in vele soorten en ‘smaken’, zoals perzik, lavendel of tea tree-extracten. In een speciale paraffineverwarmer laat u de blokken smelten. Er zijn ook speciale trolleys (basis op wieltjes) waarop u de bak met paraffine kunt neerzetten. Op deze manier kunt u dicht bij de klant werken en heeft u geen geknoei in uw salon. Door middel van een thermostaatknop kunt u de gewenste temperatuur instellen.
Een paraffinebad is een weldaad voor de handen. Doordat het ook de doorbloeding stimuleert, is het een probaat middel tegen winterhanden. Vooral voor mensen die last hebben van zeer droge handen of kloven is een paraffinekuur aan te raden.

Verder in dit nummer

Λ
  • Symposium: Eeuwige jeugd
  • Sales: Positief de toekomst in
  • Raatsels: Kerstkoffertjes
  • Voeding: Vitamine D
  • Financieel: Besloten Vennootschap (slot)
  • Opleiding: Visagie is milimeterwerk
  • Wedstrijd: Blue Diamond Award
  • Actueel nieuws uit de branche
  • De nieuwste producten voor de schoonheidssalon