nummer 1

nummer 1
Cover: ‘As cold as ice’. Visagie: Vera Akkermans. Fotografie: Rigo Meens. Genomineerd voor Make-Up Award 2004, categorie Vrij Werk.

Vinotherapie

Λ Nederland is een nieuwe wellness-ervaring rijker. Thermae Son heeft de primeur voor Nederland en introduceerde eind vorig jaar de San Vino-therapie: lichaams- en gezichtsbehandelingen op basis van wijn. Esthéticienne nam een kijkje in het Brabantse Son en Breugel en kwam tot de conclusie: wijn is fijn, ook voor de buitenkant van het lichaam! Een glaasje wijn op zijn tijd heeft een positieve invloed op de gezondheid. Wijn heeft een bloedverdunnende werking, waardoor het risico van stolling, en daarmee ook het risico van verstopping van de aderen, wordt verminderd en de kans op bijvoorbeeld een hartinfarct kleiner wordt. Ook aan de buitenkant van het lichaam kan wijn een weldadige werking hebben op lichaam (en geest!) door een scrub met een druivenpittenmix, een pakking met warme druivenpittenolie, of door te baden in rode wijn. In Nederland kan men nu ook genieten van deze behandelingen op basis van wijn in wellness & healthcenter Thermae Son. Kijk voor meer informatie op www.thermaeson.nl.

Make-Up Kampioenschappen

Λ De vakbladen Esthéticienne en Visagie organiseren elk jaar de Nederlandse Kampioenschappen, waarbij visagisten zich van hun meest creatieve en professionele kant kunnen laten zien. De kampioenschappen zijn tijdens de vakbeurs Beauty Trade special ook een echte publiekstrekker. Het is dan ook leuk om de visagisten aan het werk te zien en het eindresultaat te bewonderen. Je doet altijd wel ideeën en je ziet de laatste trends op het gebied van make-up. Wil je zelf meedoen aan deze kampioenschappen, vul dan de bon uit dit nummer van Esthéticienne in of kijk dan op de Nieuws-pagina voor nadere informatie en vraag het inschrijfformulier aan! Inschrijven is mogelijk tot uiterlijk 1 maart aanstaande.

Rosacea

Λ Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. Het is een sterk ontsierende huidafwijking in het gezicht, waarbij de felrode kleur van de wangen het meest opvallend is. De aandoening kan lijken op acne, echter rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes. Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening die in principe bij ieder huidtype gezien kan worden. De leeftijd waarop rosacea meestal optreedt, is tussen het 30ste en het 40ste jaar. De oorzaak van rosacea is multifactorieel, dat wil zeggen dat er vaak meerdere oorzaken aan te wijzen zijn. In ieder geval is er sprake van zogenaamde 'hyperreactieve vaten'. Patiënten met rosacea blozen al makkelijk. Eten en medicatie kunnen er voor zorgen dat rosacea snel erger wordt. Er is aangetoond dat de uitzetting van vaatjes in het gezicht bij patiënten met rosacea groter en meer blijvend is, dan bij gezonde mensen. Waarom de uitzetting van bloedvaatjes het ontstaan van rosacea in de hand werkt, is niet goed duidelijk. Dermatoloog Peter Nijboer geeft in dit nummer een uitgebreide toelichting op deze huidafwijking. Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan ook eens op www.huidinfo.nl/rosacea1.htm. Op de foto zie je een voorbeeld van steroid rosacea.

Shapen

Λ Shapen is met donkere en lichte tinten mooie punten in een gezicht accentueren en minder mooie punten verdoezelen. Visagiste Karin Vermeulen laat bij model Mirjam zien wat de mogelijkheden zijn. Shapen is als het ware het boetseren van een gezicht. Het kan een neus rechter doen lijken, een gezicht smaller en ogen opener en hoger. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zolang de schaduwtinten goed zijn uitgewerkt, kan het geen kwaad om te shapen. Er zijn verschillende technieken met verschillende resultaten. Een lichte tint op de neusbrug en een donkere op de neusvleugels, maakt de neus optisch smaller. Door een lichte tint onder de ogen aan te brengen en een donkere tint op de jukbeenderen, wangen en hals lijkt een gezicht smaller. De vlakken moeten wel goed in de foundation weglopen en op een natuurlijke schaduw lijken.

Cidesco-congres

Λ Tijdens het jaarlijkse Cidesco-congres kwamen veel interessante onderwerpen aan de orde. Dr. John Krant sprak over de kwaliteit van de rimpelbehandelingen, met name over injectables met hyaluronzuur. Bestrijding van rimpels met injectables heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen; er zijn wel zestig verschillende injectables en veel doktoren die ermee bezig zijn. Om de kwaliteit van de behandeling te verzekeren, heeft dr. John Krant met een collega de Vereniging van Artsen voor Rimpelbehandeling (VAR) opgericht (zie www.infovar.nl). Sandra Köhling sprak over de onvermijdelijkheid van huidveroudering. Zij hield een betoog over de behandeling met hyaluronzuur van Aestetic World. Winfried Derks van Simply Relax New Age Music brak een lans voor muziek in de salon. Frank Reichert van Cosmoderm uit Duitsland vertelde over rimpelbehandeling met de Mikolaser, een koudlaser-apparaat en Marja Davids van The Interim Company liet de zaal kennismaken met Pilates, een bewegingsvorm met rek- en strekoefeningen, een vorm van fitness die afkomstig is uit de professionele danswereld. Dr. Pierre Cuvelier, aestetic physician in het Belgische Charleroi, gaf uitleg bij een demonstratie Meso lifting met Zetavisc L, een medische behandeling. Tot slot van het Cidesco Congres demonstreerde Jafar Hasan, een bedoeïen uit Jordanië, een bijzondere glasmassage.

Dik

Λ Een schoonheidspecialiste uit Brabant stuurde de redactie een e-mail over het volgende probleem. Ze heeft namelijk een klant die lijdt aan obesitas en zij merkt dat deze dame door haar omvang last heeft van gêne. Zij vroeg het panel van Ethiek hoe zij de behandeling voor beiden zo makkelijk mogelijk kan maken. Lees hun reacties en die van collega’s uit de branche op de pagina Forum.