Keloïd

Λ De stevigheid van de huid wordt bepaald door collageen. Bij de genezing van een wond wordt collageen aangemaakt, maar dat kan ook uit de hand lopen. Er ontstaat dan een hypertrofisch litteken of een keloïd. In beide gevallen gaat het om littekens die te groot en te hard zijn. Hypertrofische littekens en keloïd lijken op elkaar. Hypertrofische littekens zijn afwijkingen die ophouden bij de wondgrens. Keloïden (zie foto) zijn groter dan de afmetingen van de oorspronkelijk wond. Dermatoloog Peter Nijboer legt uit wat er dan gebeurt. Keloïd en hypertrofische littekens komt wereldwijd voor en bij alle huidtypen. Echter hoe donkerder het huidtype, hoe groter de kans op het ontstaan hiervan. Deze reacties worden zelden gemeld bij kinderen en bij bejaarden en er zijn aanwijzingen dat er misschien een erfelijke component bestaat. Kijk voor meer informatie ook op www.huidinfo.nl/litteken.html.

Shin Tai massage

Λ Deze maand laten wij het eerste deel zien van de Shin Tai massage, een combinatie van verschillende oosterse en westerse massagetechnieken met exclusieve rituelen. De voorzichtige, respectvolle aanraking van de huid gedurende deze massage helpt spanningen te verminderen, waardoor het huidverouderingsproces wordt vertraagd. Elke behandelstap helpt om het huidverouderingsproces te vertragen en dat resulteert in een jeugdige uitstraling. Shin Tai maakt gebruik van de zelfgenezende krachten van het lichaam, dankzij de verjongende en ontspannende rituelen die de spanning bij de cliënt wegnemen.

Oorsuizen

Λ Oorsuizen is een onzichtbaar probleem, dat voor veel patiënten toch heel belastend is. Omdat oorsuizen (officieel: tinnitus aurium) heel lastig te behandelen is, moeten veel patiënten met het voortdurende geluid ‘leren leven’. Volgens de NVVS (Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden) is er sprake van tinnitus “als iemand een geluidsgewaarwording heeft zonder dat er een externe bron aan te wijzen is.” Men hoort geluiden die er niet zijn. Zo’n geluid kan in alle mogelijke vormen voorkomen: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht. Zo’n tien procent van de Nederlanders heeft er wel eens last van. Sommigen ondervinden echter zoveel hinder van het voortdurende lawaai in het hoofd, dat het hun leven beïnvloedt. Met een nieuwe cd, waarop 150 tinnitusgeluiden zijn verzameld, kan de patiënt eindelijk aan anderen laten horen wat hij hoort.  Op de site www.nvvs.nl zijn enkele tinnitusgeluiden te beluisteren.

Full lips en lipliner

Λ Voordat we PMU aan de pigmentatie kunnen beginnen, moet eerst de kleur (pigment) worden uitgezocht; bij een koele ondertoon in de huid violettinten en koelroze; bij een warme ondertoon in de huid schakeringen van oranje of warmrood. Een te lichte kleur kan altijd donkerder gemaakt. Goed spannen van de lip is een eerste vereiste bij het aanbrengen van een liplijn. Tip: Bij het inzetten van het pigment in de mondhoeken is het makkelijk om een katoenen rolletje als ondersteuning aan de binnenkant van de lip te houden. De huid zakt nu niet naar binnen en zo kan de lijn strak ingezet worden. De beste controle om te zien of de lipcontour symmetrisch is, is om over het hoofd van de cliënt mee te kijken in de spiegel. Meer tips lees je in dit nummer.

Van salon tot spa (1)

Λ Wellness is voor steeds meer consumenten dé manier om te ontspannen en verwend te worden in een luxe, aangename omgeving. De spa wordt daarbij steeds populairder. Veel schoonheidsspecialisten overwegen hun faciliteiten uit te breiden en van hun salon een echte spa te maken. De overgang van een salon naar een spa is echter een flinke omschakeling en er komt meer bij kijken dan je wellicht zou denken. Een spa hoeft bovendien niet per definitie winstgevender te zijn dan een (succesvolle) salon. De verandering van een salon in een spa heeft immers nogal wat voeten in de aarde. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je cliënten, personeel en het interieur van de salon. In dit eerste deel zetten we een aantal aandachtspunten voor je op een rijtje. 

Semi-permanente wimpers

Λ Eerst Azië, toen Amerika en Engeland en dan nu in Nederland: wachtlijsten voor een behandeling bij de schoonheidsspecialist voor de nieuwste rage semi-permante wimpers. Want iedereen wil wel een mooie oogopslag zonder valse opgeplakte nepwimpers of dikke lagen mascara. Het gaat om lichte, bijna echte wimperhaartjes, die een voor een met een pincet op een wimperhaar worden geplakt. En daar zo’n twee maanden blijven zitten.
Het is daardoor arbeidsintensief werk, wat gemiddeld één à twee uur duurt, afhankelijk van de geoefendheid en van het aantal gewenste wimperhaartjes. Een klant verliest een nephaartje pas als het haartje waarop het is geplakt door de natuurlijke groeicyclus uitvalt. De gemiddelde leeftijd van een wimperhaar ligt tussen de zestig en negentig dagen. Omdat niet alle haren tegelijk uitvallen, zal een klant iedere drie à vier weken terugkomen voor een ‘refill’.

Sculpting

Λ Voor de zomer van 2006 hebben we keuze uit talloze looks. Je kunt kiezen voor glanzende make-up, maar een matte look is net zo goed een optie. Wel of geen duidelijke wenkbrauw, mond of ogen; alles kan. Waar heb je zin in, wat voelt lekker, wat past in bij de klant? Wat voortdurend overeind blijft in het modebeeld, is de kunst van het weglaten. Accentueer bijvoorbeeld de wenkbrauwen en houd de rest low profile voor een modern effect.
Het accent bij deze make-over ligt op ‘sculpting’, oftewel, het gezicht vormgeven. Deze technische toepassing is tijd- en leeftijdloos. Het gezicht wordt zo veel krachtiger door de beenderenbouw te versterken. Het is ‘mooier maken’ zonder ‘opmaken’, de kracht zit ‘m helemaal in het shaden. Visagiste Karin Melissant laat zien hoe je dat doet! Kijk voor meer make-overs en de laatste trends en technieken op het gebied van make-up ook eens op de site van het vakblad Visagie [www.visagie.nl]. 

Geld

Λ Een schoonheidsspecialiste uit de omgeving van Arnhem is het zat om familie en vrienden gratis te behandelen. Om een schoonzusje die het niet zo breed heeft tegemoet te komen, heeft ze haar gratis behandeld en nu verwacht de halve familie dat ze hun wenkbrauwen gratis kunnen laten epileren om maar wat te noemen. Deze schoonheidsspecialiste vraagt zich nu af hoe ze dat terug kan draaien. Het panel van Ethiek geeft advies. Lees hun reacties en die van collega’s uit de branche op de pagina Forum.

Cadeautje van Estheticienne

Λ Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!

Verder in dit nummer

Λ
  • Reportage: Perfect Age Kliniek
  • Beurs: Vooruitblik Professional Wellness
  • Raatsels: Laser in de salon
  • Financieel: Het nieuwe zorgstelsel (3)
  • Huidzaken: Acne rosacea
  • Jonge Hond: Izabella Hettinga
  • Aromatherapie: Huid- en lichaamsverzorging
  • Actueel nieuws uit de branche
  • De nieuwste producten voor de schoonheidssalon

Het volgende nummer Esthéticienne verschijnt rond 30 augustus