Hoofdhuidmassage

Λ Een hoofdhuidmassage zorgt voor rust en ontspanning bij de klant. Daarom moet de masseur zelf ook rustig zijn, net als de omgeving. Zorg dat er naast de klant niet te veel gepraat wordt en dat er geen schreeuwerige radio aanstaat. Geef de klant desnoods een walkman of I-Pod met rustgevende muziek zodat deze zich niets van de omgeving hoeft aan te trekken. Voor deze Duitse hoofdhuidmassage, ontwikkeld door Alcina,  komen de klanten graag terug! In dit nummer laten we stap-voor- stap zien welke ontspannende grepen bij deze massage worden gegeven. Het is belangrijk om met de top van de vinger niet langer dan een minuut langzaam en gelijkmatig druk uit te oefenen. Dit mag geen pijn doen, geen tinteling geven en ook geen verdoofd gevoel veroorzaken.

Geneesmiddelenreacties (1)

Λ Op de bijsluiter van medicijnen worden lange lijsten met bijwerkingen opgesomd, en die klinken niet allemaal even prettig. Deze bijwerkingen kunnen in principe elk orgaansysteem treffen, dus ook de huid, bijvoorbeeld in de vorm van jeuk, eczeem of galbulten. De foto laat een voorbeeld zien van fotosensitiviteit. Dit is een lichtovergevoeligheidsreactie omdat medicijnen die zich in de bloedvaten en de weefsels van de huid bevinden, met licht reageren. Dit zijn in principe huidreacties die goed te overzien zijn. Ze geven wel klachten, maar zijn niet levensbedreigend. Echter in 2 procent van de gevallen is er sprake van een zeer hevige geneesmiddelenreactie. Deze huidreacties zijn dermate ernstig dat er levensbedreigende situaties ontstaan met in het ergste geval de dood tot gevolg. Indien dit gebeurt, moet de patiënt vaak opgenomen worden in het ziekenhuis. Dermatoloog Peter Nijboer geeft in dit eerste deel een overzicht welke reacties kunnen ontstaan en wat daartegen is te doen. Lees ook meer over dit onderwerp op de site van www.gezondheid.be.

Tâches de beauté of blush

Λ Een schoonheidsvlekje of tâche de beauté boven de bovenlip is een van de zeven schoonheden. Wanneer Moeder Natuur dit niet heeft meegegeven, kan permanente make-up uitkomst bieden. Tegenwoordig wordt het aanbrengen van een zwart of bruin vlekje meestal toegepast om een bestaand storend vlekje of pukkeltje tot een tâche de beauté om te toveren. Ook een mooie blush ligt met PMU binnen handbereik. In dit nummer van Esthéticienne vertellen we meer over de gebruikte technieken. In tegenstelling tot eyeliners, wenkbrauwen en lipliner wordt bij de blusher het pigment eerst met een wattenstaafje op de huid aangebracht. Meer weten over PMU? Esthéticienne selecteerde een aantal handige boeken. Kijk voor meer informatie in de Serviceshop van Esthéticienne.

Van salon tot spa (slot)

Λ Overweeg je om je salon uit te breiden met spa-faciliteiten om in te haken op de wellness-trend? In de vorige nummers van Esthéticienne heb je al waardevolle tips gekregen, hoe je van je salon een succesvolle spa maakt, want deze verandering gaat namelijk niet zomaar. Daarop moet je je zich grondig voorbereiden en zorgvuldig plannen maken. De eerste vijf stappen (zie het vorige nummer) die je moet ondernemen zijn gericht marktonderzoek verrichten, een bedrijfsplan maken, je missie omschrijven, de noodzakelijke aanpassingen op een rijtje zetten en plannen maken voor een natte ruimte. Daarna komen de volgende aspecten aan bod, zoals het spa-menu, de keuze van de producten, het bepalen van de prijzen, hoe je de zintuigen van je klanten optimaal prikkelt en hoe je vinger aan de pols houdt als je spa eenmaal volop in bedrijf is. Tips waar overigens elke schoonheidsspecialist iets aan heeft! 

Fillers

Λ Weinig vrouwen zijn blij met hun rimpels. Lachlijntjes om de ogen willen nog eens leuk staan, maar van diepe fronsplooien of nijdige lijnen van neus naar mondhoeken zijn we minder gediend. Wie kraaienpootjes, fronslijntjes, wallen, holle wangen, dunne lippen of een slappe gezichtscontour geen gezicht vindt, kan er dus iets aan laten doen, maar soms is de remedie erger dan de kwaal. Hoe langer hoe meer wordt duidelijk dat sommige producten die op de markt te vinden zijn, allesbehalve veilig zijn en soms nog na jaren resulteren in ongewenste neveneffecten, zo ernstig zelfs dat het Belgische Ministerie van Volksgezondheid overweegt sommige fillers te verbieden. Vooral met de niet-resorbeerbare fillers is het uitkijken. Linda Raats zet in dit nummer de diverse fillers op een rijtje met hun voor- en nadelen. Kijk voor meer informatie ook eens op www.plastischechirugie.nl of www.over-plastischechirurgie.be.

Romantische najaarskleuren

Λ Veel kleuren in de prachtige looks voor herfst en winter zijn gericht op de komende festiviteiten en romantische feesten met kaarslicht en haardvuren. En daar hoort make-up bij met alles er op en er aan, dus foundation, poeder, blush, eyeliner en vooral dikke, lange wimpers, naast natuurlijk oogschaduw, lipliner, lipstick en vooral lipgloss. De mond moet glanzen! Als de ogen flink wat kleur krijgen, is de mond zacht glanzend roze/bruin of licht oranje. Felrood is voor de lippen ook erg in trek deze winter, evenals een diepe bessenkleur. Bij een dergelijke mond wordt de oogmake-up kalm gehouden, maar beslist niet overgeslagen. Violet, roze en zachtgroen zijn de kleuren voor de ogen, ze worden vaak met goud gecombineerd. De eyeliner, vloeibaar of als stift, is meestal zwart, evenals de wimpers die dankzij de geavanceerde mascara’s supervol en lang zijn. De nagels zijn altijd gelakt in de kleur van de lipstick. Voor make-upfreaks wordt het genieten deze winter. In dit nummer geven we een overzicht van de mooiste najaarslooks van de diverse merken. 

Bazig

Λ Een schoonheidsspecialiste uit Drenthe heeft problemen met de promotie van haar collega tot haar chef, ze kan het maar moeilijk accepteren dat haar vroegere collega nu aanmerkingen heeft op haar gedrag. Het panel van Ethiek geeft advies. Lees hun reacties en die van collega’s uit de branche op de pagina Forum.

Cadeautje van Estheticienne

Λ Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!

Verder in dit nummer

Λ
 • Terugblik: Veel nieuws in Utrecht
 • Sales: Loyale klanten (2)  
 • Reportage: ‘Moskee’ voor body & mind
 • Esthéculaap: Een gebroken hart
 • Financieel: De nieuwe WW
 • Jonge Hond: Don Pasana
 • Raatsels: Kleren maken de man
 • Visagie: Smokey eyes
 • Aromatherapie: Gezichtsreiniging
 • Opmerkelijk: Enthousiaste Beauty Expert
 • Actueel nieuws uit de branche
 • De nieuwste producten voor de schoonheidssalon

Het volgende nummer Esthéticienne verschijnt rond 9 november.