Edelsteenmassage

Λ De dansende massage van edelstenen is een combinatie van geur, kleur en licht. Geur, vanwege het gebruik van aromatische oliën, kleur en licht vanwege de stenen waarmee wordt gemasseerd. En het ritmisch bewegen van de stenen lijkt op dansen. Een unieke combinatie die stress en de nadelige gevolgen daarvan kan verminderen. Ellen Wagenaar, de bekende aromatherapeut, schoonheidsspecialist en medewerker van Esthéticienne demonstreert deze bijzondere massage met diverse stenen stap-voor-stap. 

Ichthyiosis

Λ Ichthyiosis is de naam voor een groep van ziekten die zich uiten met een droge en schilferende huid. Deze schilfering is het gevolg van een verdikking van de bovenste laag van de huid, de hoornlaag. Als gevolg van deze verdikking lijkt het een beetje alsof er schubben op de huid liggen, vandaar de naam. Ichthyosis is een erfelijke ziekte die verschillende uitingsvormen kan hebben. Het is een aandoening die ervoor zorgt dat de uitrijping, dus de verhoorning van de huid, verstoord raakt. Ichthyosis kan onderverdeeld worden in diverse ondersoorten, die afhankelijk van de soort fout in het erfelijk materiaal kunnen ontstaan. Op de foto zie je een voorbeeld van de witte, fijne, schubachtige schilfering bij ichthyosis vulgaris. Kijk voor meer informatie over deze huidziekte op http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/itxt/Ichthyosis.htm

Medische pigmentatie

Λ In de vorige afleveringen zijn vormen van permanente make-up voor cosmetische doeleinden aan de orde gekomen. Maar naast het aanbrengen van wenkbrauwen, eyeliners en liplijn wordt permanente make-up ook veel toegepast op medisch gebied, zoals bijvoorbeeld het pigmenteren van een tepelhof na een borstreconstructie of een borstbesparende operatie. Een andere medische toepassing is het camoufleren van littekens. Tevens zijn er mooie resultaten bekend van behandelingen van schisis, ook wel aangeduid als ‘hazenlip’. Na een of meerdere operaties, uitgevoerd door een plastisch chirurg, kunnen de resterende littekens en de liplijn met behulp van permanente make-up behandeld worden. Ook voor brandwonden of voor het bijwerken (of zelfs ontbreken) van lippen is medische pigmentatie een oplossing. 

Ontspannen bij Maharishi

Λ Tot voor kort konden bezoekers van het Maharishi Ayurveda Gezondheidscentrum in Lelystad alleen kuurbehandelingen boeken. Nu kan men er ook terecht voor spa- en wellnessbehandelingen en massages. De behandelingen die samen de reinigingkuur vormen, kunnen sinds kort ook los worden geboekt. De zogenaamde Abhyanga is een massage die onzuiverheden uit de celstructuur losmaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van warme kruidenolie. Swedana (zie foto) is een stoombad met kruiden uit de Himalaya. Een andere heerlijke behandeling is de zogenaamde Shirodara. Hierbij wordt gedurende twintig minuten een doorlopende stroom warme olie over het voorhoofd gegoten. Kijk voor meer informatie op www.maharishi-ayurveda.nl

Hydrolaten

Λ Naast essentiële en plantaardige vette oliën gebruikt de aromatherapie ook een derde soort producten van natuurlijke oorsprong, namelijk hydrolaten. Dit zijn bloemen- en kruidenwaters die ook voor de huid goede, verzorgende kwaliteiten hebben. Over het algemeen worden essentiële oliën door middel van stoom (waterdamp) aan bloemen, kruiden, wortels, hout en harsen onttrokken. Als de stoom weer tot water is afgekoeld, blijft een klein gedeelte van de geurmoleculen (maximaal 0,2 procent) in dit water achter. Daarom is dit hydrolaat bijna altijd geurig. Door de veelheid aan inhoudsstoffen zijn ze therapeutisch sterk werkzaam. In feite hoort dus bij elke essentiële olie die met stoom gedestilleerd wordt, een hydrolaat. Maar niet alle hydrolaten zijn beschikbaar op de markt. De meest bekende hydrolaten zijn hamamelis, roomse kamille, korenbloem, lavendel, oranjebloesem (zie foto), pepermunt en roos. In dit nummer van Esthéticienne meer hierover en een aantal leuke recepten. Op de site van Ci kun je ook een aantal recepten vinden. [linken naar http://www.chi.nl/aromatherapie/recepten.html

Veelzijdig Estetika

Λ Estetika Herfst, de vakbeurs die begin oktober in Brussel werd gehouden, was een beurs met heel wat nieuwtjes voor de feestdagen en de komende winter. De vele bezoekers (vooral op zondag) konden genieten van glitter en glamour in de vorm van schitterende kunstnagels, fraaie make-up, feestelijk verpakte producten, mooie sieraden en accessoires. In dit nummer een overzicht van de opvallende noviteiten die werden gepresenteerd, waaronder veel bijzondere massages. De vele schoonheidsspecialisten die de beurs bezochten, konden genieten van heel wat demonstraties van voornamelijk manuele massages, zoals deze hoofdmassage. 

Prijsverhoging

Λ Het bedrijfspand van een schoonheidsspecialiste uit Drenthe wordt binnenkort verbouwd en de eigenaar van het pand gaat de huur dan flink verhogen. Dat was even schrikken voor haar, want zij wil haar prijzen niet drastisch verhogen uit angst klanten weg te jagen. Het panel van Ethiek geeft advies. Lees hun reacties en die van collega’s uit de branche op de pagina Forum.

Cadeautje van Estheticienne

Λ Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!

Verder in dit nummer

Λ
 • Sales: Logo maakt loyaal
 • Reportage: Handicap geen bezwaar
 • Rapport: Huidaandoeningen ingrijpend
 • Oude Meester: Els van Gogh
 • Bedrijfsvoering: Uw salon als eigen merk
 • Financieel: Goedkoop geld lenen
 • Huidzaken: Diabetische neuropathie
 • Esthéculaap: Mazelen niet kinderachtig
 • Branche: Zeker van cosmetica
 • Visagie: Smaller gezicht
 • Opmerkelijk: Diana, jong en professioneel
 • Branche: pr-bestuurslid BT & EA
 • Buitenland: Heilzame Portugese zon
 • Jubileum: Mijlpaal Haarlemse Akademie
 • Branche: 1000 x Melissa
 • Speciaal: Bijzondere cadeaus voor de feestdagen
 • Actueel nieuws uit de branche
 • De nieuwste producten voor de schoonheidssalon

Het volgende nummer Esthéticienne verschijnt rond 6 december.