Holistic Body Massage

Λ Een ontspannende massage laten zien voor lichaam en geest. Dat was het verzoek aan Claire Mettrop van de organisatie van het laatste Cidesco Congres in Athene. Zij past deze massage al jarenlang toe in haar salon en merkt dat niet alleen de klant, maar ook zijzelf hierdoor heerlijk ontspant. Bovendien kreeg ze na haar demonstatie van haar collega’s niets dan lovende reacties. Reden voor Lizet van Triet om eens een kijkje in Haarlem te nemen. De rustige en diepe ademhaling en de mooie bewegingen uit de Tai Chi geven Claire de kracht en de rust om de massage uit te voeren. De klant ontspant lichamelijk en geestelijk door de combinatie van oosterse en westerse massagetechnieken. Het lichaam wordt van top tot teen behandeld in een uur durende massage. De masseur voelt met de handen waar het accent komt, zodat bij iedere klant de massage er anders uit kan zien. Kijk mee met Claire in dit nummer van Esthéticienne. 

Schoonheidssalon Dominique

Λ Steeds meer mannen vinden hun weg naar de beautysalon. Niet voor extravagante behandelingen, wel voor de verzorging van de gezichtshuid. Mannen besteden meer aandacht aan hun uiterlijk en verzorgen hun huid ook beter. Dominique Daniels van Schoonheids- en wellnessinstituut Dominique in het Belgische Zepperen haakt daarop in. “Ook bij mannen droogt de huid uit en verslapt met het vorderen van de leeftijd. En zelfs bij hen leidt dat tot rimpels. Je moet daarop inspelen en zelf het voortouw nemen. Dus heb ik een behandelingsprogramma opgezet voor mannen. Het werkt: vrouwen vertellen het hun partners en die vertellen het anderen. Momenteel is 30 procent van mijn klanten man. En het aantal groeit.”  Toen Dominique een jaar geleden haar salon verbouwde, besloot ze mannen tot haar doelgroep te rekenen. Mannen blijken met name de ontspannende gezichtsmassage te waarderen en de sfeervolle omgeving. Die werkt rustgevend. Wel blijkt dat anderen het initiatief moeten nemen voor een mannenbehandeling. “Een cadeaubon neemt veel drempelvrees weg.” Lees meer handige tips van Dominique in dit nummer. 

Hormoonzalven

Λ Glucocorticosteroïden zijn hormoonpreparaten die zeer frequent worden voorgeschreven door huidartsen. Ze worden ook wel ‘hormooncrèmes’ genoemd of afgekort met de term ‘corticosteroïden’. De eerste huidziekten werden in de jaren vijftig behandeld met de eerste corticosteroïden die op de markt kwamen. In de afgelopen 30 tot 40 jaar zijn er steeds meer soorten corticosteroïdpreparaten op de markt gekomen en zijn zij in de behandeling van bepaalde huidziekten niet meer weg te denken. Corticosteroïden die in medicijnen zitten, zijn afgeleid van lichaamseigen stoffen. Het eigen lichaam is namelijk in staat om in de bijnieren ook corticosteroïden te produceren. Over deze crèmes of zalven met glucocorticosteroïden is veel te vertellen. Hoe werken ze nou eigenlijk? Waarom worden ze voorgeschreven? En wat zijn dan de bijwerkingen? Dermatoloog Peter Nijboer vertelt er alles over in dit nummer. Op de foto zie je bijwerkingen in de vorm van striae bij een patiënt die lang prednison heeft geslikt.

Scherpe richtlijnen

Λ De kans is heel groot dat er met ingang van 1 mei scherpe richtlijnen rond het werken met PMU, piercing en tatoeages worden ingevoerd. Als er bij de Europese Gemeenschap in Brussel geen bezwaren worden ingediend tegen deze richtlijnen, die een regeling inhoudt rond de vergunningsplicht, zal de publicatie ervan in het eerste kwartaal van 2007 in het Staatsblad worden opgenomen. Vanaf 1 mei zal het dan verboden zijn om deze handelingen uit te voeren, tenzij men in het bezit is van een vergunning. Een dergelijke vergunning wordt afgegeven door GG&GD of GGD, nadat deze heeft vastgesteld dat men zich aan de uitgebreide hygiënerichtlijnen houdt. Wie de richtlijnen overtreedt kan in aanraking komen met de rechter. Vrij vertaald dient de schoonheidsspecialist alle maatregelen te nemen om de klant te beschermen. De schoonheidsspecialist is privaatrechtelijk volgens het Burgerlijk Wetboek aansprakelijk. Meer over dit onderwerp lees je in Esthéticienne. 

Diva-look

Λ Colinda is schoonheidspecialist en zij was heel nieuwsgierig hoe het nu toe gaat tijdens een fotoshoot, zoals voor Esthéticienne. Vandaar dat we haar hebben uitgenodigd om op de stoel plaats te nemen.  Colinda heeft vrij donkere kringen onder haar ogen. Om dit te camoufleren is een concealer gebruikt. Deze moet altijd een tint lichter zijn dan de foundation. Als je niet al te veel make-up wilt gebruiken, maar je klant wel een frisse uitstraling wilt geven, dan kun je een iets dikkere crèmefoundation mengen met de dagcrème. Voor onder het oog is dit prettiger, want de huid is hier teer. Op deze manier wordt het gedeelte onder het oog iets opgelicht en hoef je geen foundation voor het hele gezicht te gebruiken. Kijk voor meer handige tips in het januarinummer van Esthéticienne.

Veel trends bij Cidesco-congres

Λ ‘Natuurlijk… Resultaat!’ was het thema van het 24e congres van Cidesco Sektie Nederland dat op 18 november werd gehouden. Cidesco is de internationale beroepsvereniging van schoonheidsspecialisten, opgericht in 1946. Hoogtepunten van het lidmaatschap van deze vereniging zijn de buitenlandse congressen, het jaarlijkse congres in eigen land, de workshop erna, de nieuwjaarsborrel, de institutendag, excursies en het contact met gelijkgestemde collega’s. Het congres werd geopend met een verrassende balletmassage (zie foto), verzorgd door Beauty Injection uit Nieuwegein. Bij de sprekers beet de Belgische cosmetoloog Patrick Gonry de spits af met zijn lezing ‘Wat zit er in en wat doet het’, over ingrediënten in cosmetica en trends daarin. Interessant was ook de uitleg van Alexandra Stein, arts, over mesotherapie. Henny Heuff, sinds jaar en dag Cidesco-lid met een bloeiende praktijk in Doetinchem, importeur van het merk Rosel Heim en degene die de Ismakogie in Nederland groot heeft gemaakt, hield een geestig betoog over de geschiedenis van het jong blijven. Met visagist Ron Romeijn en zijn team MUST werd dit congres kleurrijk afgesloten. Zij demonstreerden facial airbrush en showden op twee verschillende manieren de wintermake-up.

Harig

Λ Een schoonheidsspecialiste die liever anoniem wil blijven, stuitte op een kattenprobleem bij een opleidingsinstituut. In de cursusruimte aan huis stikte het namelijk van de kattenharen en dat vindt ze – terecht – niet fris. Nu heeft ze een dilemma, want de eigenaresse is een schat van een mens en als de cursiste haar aangeeft bij de Keuringsdienst van Waren kan het opleidingsinstituut haar deuren wel sluiten en dat wil ze ook weer niet op haar geweten hebben. Wat nu? Het panel van Ethiek geeft advies. Lees hun reacties en die van collega’s uit de branche op de pagina Forum.

Cadeautje van Estheticienne

Λ Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!

Verder in dit nummer

Λ
 • Sales: Klantendefinities
 • Beurs: Beauty & Fashion Helsinki
 • Financieel: Vennootschapsbelasting
 • Huidzaken: Hidradenitis suppurativa
 • Esthéculaap: Orgaan- en huiddonatie
 • PMU: Ook voor mannnen!
 • Aromatherapie: Oliën voor het gezicht
 • Concept: Beautykuren in Chaudfontaine
 • Markt: Resultaat met Natura Bissé
 • Opleiding: Nieuw pand Imko Amsterdam
 • Symposium: Te gast bij Neoderma
 • Interview: Nieuwe columniste Roni Gladon
 • Bodytalk: Drempel
 • Actueel nieuws uit de branche
 • De nieuwste producten voor de schoonheidssalon

Het volgende nummer van Esthéticienne verschijnt rond 7 februari. 

Het volgende nummer Esthéticienne verschijnt rond 12 januari.