Stressage

Λ Een nieuwe markt erbij: met een ontspannende massage bij bedrijven langsgaan. Een korte massage van zo’n vijftien à twintig minuten, met kleding aan, doet wonderen. Daarna kan de werknemer uitgerust en met minder stress zijn werk vervolgen. Want dat doet de stressage van masseur en fysiotherapeut Marcus Salnicki van het London College of Massage: met rustige, ritmische bewegingen zorgt hij voor optimale ontspanning. De stressage is geschikt voor de salon, spa of om bij een bedrijf te geven. Eigenlijk kunt u deze massage overal uitvoeren, want de kleding blijft aan. Voor veel klanten is dat een lagere drempel om toch een behandeling te ondergaan. De nek en schouders, die bij veel mensen gespannen zijn, kunnen zo ook optimaal worden aangepakt. In dit nummer van Esthéticienne zie je de complete behandeling stap-voor-stap. 

Mucinoses

Λ Mucinoses zijn huidafwijkingen waarbij een opeenstapeling van mucine in de huid optreedt, een stof die bestaat uit een complex van eiwitten en hyaluronzuur. Normaal gesproken wordt mucine altijd in een kleine hoeveelheid in de huid aangemaakt door fibroblasten. Het is een geleiachtige stof - in de dermis tussen collageenbundels in - die in staat is meer dan 1000 keer het eigen gewicht aan water op te nemen en speelt zo een belangrijke rol in het instant houden van de water- en zoutbalans in het geval van de mucinoses maakt het lichaam een teveel aan mucine. De oorzaak van deze overproductie is nog niet goed bekend. Men denkt dat de fibroblasten op een of andere manier te veel geactiveerd worden en zo te veel mucine gaan produceren. Mucinoses kunnen in verschillende groepen worden ingedeeld, zodat er subtypen van ziekten ontstaan met verschillende namen. Dermatoloog Peter Nijboer geeft in dit nummer van Esthéticienne een toelichting. Op de foto zie je een voorbeeld van een cutane lupus mucinosis. Meer weten? Kijk dan op http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/mtxt/Mucinosis.htm

Overhangende oogleden

Λ Carolien, het model van deze maand, heeft iets overhangende oogleden. Zij vindt het daarom moeilijk om oogschaduw aan te brengen. Visagiste Karin Vermeulen laat haar zien dat dit heel goed mogelijk is. Onder de ogen wordt allereerst een concealer met een lichte tint aangebracht. Ditmaal wordt de concealer ook bij de mond aangebracht. Tip van Karin: als iemand lachrimpeltjes langs de mond heeft, kun je deze lijntjes iets minder diep  doen lijken, als je ze iets oplicht met de concealer. Voor de ogen zijn twee kleuren door elkaar gebruikt. Als eerste kleur is er een brons/gouden oogschaduw aangebracht en daarna een groene kleur, waardoor de groene kleur niet te mat wordt. Omdat de oogleden iets overhangen, kan er niet met al te veel kleurtjes gewerkt worden. De oogschaduw is uitgewerkt tot iets boven de oorspronkelijke arcadeboog. Wel is er voor een harde eyeliner gekozen, zodat deze ten opzichte van de donkere oogschaduw goed zichtbaar blijft. Door met kleine wimperstukjes te werken, wordt het accent naar de wimpers verlegd, zonder dat het er overdreven zwaar uitziet. Haar natuurlijke uitstraling blijft behouden. Kijk voor de complete stap-voor-stap beschrijving in dit nummer van Esthéticienne. 

Liftende crèmes alternatief voor botox?

Λ Wie een zoekmachine op het internet woorden voert als ‘lifting crème’, 'botox crème' of 'antirimpel', krijgt allerlei wervende teksten op het beeldscherm. Advertenties geven lezers het gevoel dat niemand meer met rimpels hoeft te lopen. Pijnlijke injecties zijn overbodig. Wie de juiste crème gebruikt, ziet rimpels verdwijnen. Maar is dat wel zo, is de werking die fabrikanten claimen eigenlijk wel aangetoond? En zijn de producten wel veilig? Liftende crèmes worden vaak onterecht botox-crèmes genoemd, want botox (botuline toxine) is een geregistreerde naam voor het product dat gebruikt wordt voor injecties, waarbij spieren tijdelijk stilgelegd worden. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de stof zelf verwerkt is in een smeerbaar cosmeticaproduct. Met de foutieve term worden liftende crèmes bedoeld, producten waarvan fabrikanten beweren dat ze de rimpeloplossende botox-injecties kunnen vervangen. Zonder pijn en alleen door te smeren, vervagen de lijntjes waaraan iemands leeftijd is af te lezen. Althans, zo luidt de claim. In dit artikel komen vier deskundigen op dit gebied aan het woord.

Alopecia areata

Λ In de eerste aflevering van de serie over PMU hebben we doelgroepen de revue laten passeren die voor permanente make-up in aanmerking komen. Ook cliënten die lijden aan alopecia werden toen genoemd. Dit is een immuunziekte die jongeren en ouderen, mannen en vrouwen kan overkomen, en volledige of gedeeltelijke kaalheid tot gevolg kan hebben. Door de stoornis in het afweermechanisme richt de afweer zich niet tegen infecties van buitenaf, maar tegen het eigen lichaam en in dit geval tegen de haarwortels. Alopecia areata hoeft niet samen te gaan met andere auto-immuunziektes zoals eczeem of een allergie, maar dit kan wel voorkomen. Vaak zijn er meerdere personen in de familie met deze aandoening. Alopecia is geen levensbedreigende ziekte, men kan er heel oud mee worden! Maar de ziekte heeft meestal wel veel invloed op het dagelijks functioneren omdat het plaatselijke of gehele kaalheid tot gevolg kan hebben. In deze aflevering gaan we wat dieper in op de oorsprong van de ziekte en op de problematiek die mensen met alopecia in hun dagelijkse leven tegenkomen en laten we zien dat PMU een oplossing kan bieden. Kijk voor meer informatie over alopecia ook eens op de site van de patiëntenvereniging, http://www.aapv.nl.

Pineut

Λ Een schoonheidsspecialiste in spe die stage loopt in een zaak, mag van de baas alleen maar de eigen personeelsleden behandelen en de rotklusjes doen, zoals boodschappen halen en schoonmaken. Ze vindt dat ze zo niets leert en alleen maar de pineut is. Het panel van Ethiek geeft advies. Lees hun reacties en die van collega’s uit de branche op de pagina Forum.

Cadeautje van Estheticienne

Λ Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!

Verder in dit nummer

Λ
 • Looks: De voorjaarstrends van 2007
 • Sales: De taal van de klant
 • Reportage: Succesvolle pijler
 • Financieel: Voordelen stageplaatsen
 • Huidzaken: Constitutioneel eczeem
 • Esthéculaap: Koopverslaving
 • Aromatherapie: Echte lavendel
 • Raatsels: Psoriasis-campagne
 • Healing: Warme voeten
 • Buitenland: Oliën en geuren in Sri Lanka
 • Praktijk: Body sugaring
 • Specialisme: Help nagelbijters
 • Markt: De wellness van Phytomer
 • Opmerkelijk: Baden in bier
 • Welzijn: Lekker slapen
 • Bodytalk: RImpelcreme
 • Actueel nieuws uit de branche
 • De nieuwste producten voor de schoonheidssalon


Het volgende nummer Esthéticienne verschijnt rond 7 maart.