Porfyria

Λ Het is lente, de natuur staat in bloei en zo langzamerhand is iedereen weer lekker actief in de buitenlucht. Dit lijkt misschien zo vanzelfsprekend, maar er zijn ook mensen voor wie dat een probleem is: de porfyria-patiënten. De porfyrieën vormen een groep van aandoeningen die het gevolg zijn van afwijkingen in de verschillende enzymstappen hij de aanmaak van haem. PCT is de meest bekende vorm van de porfyrieën. Deze vorm is het resultaat van de opstapeling van ‘uroporphyrine’, een van de voorlopers van haem. Deze stof is goed in staat licht te absorberen. Hierdoor verandert de stof van structuur en wordt er een vrij radicaal gevormd. Het celmembraan raakt hierdoor beschadigd waardoor er schade ontstaat aan de huidcellen. Deze celschade uit zich in blaarvorming in de huid, die vooral optreedt in de zomermaanden als de lichtintensiteit het meest hevig is. In het aankomende nummer van Esthéticienne vertelt dermatoloog Peter Nijboer er alles over. 

Natuurlijke foundation

Λ Model Monique Bradley (37) is freelance schrijfster. In het dagelijkse leven draagt zij bijna geen make-up. Ze gebruikt echter wel eyeliner en heel veel mascara. Foundation gebruikt ze niet zo heel vaak. Als een van de weinigen is zij juist trots op haar sproeten. Die wil ze niet verbergen achter een zware foundation. Visagiste Karin Vermeulen laat in het aankomende nummer zien dat een natuurlijke foundation helemaal geen probleem is.

Winnares Blue Diamond Award

Λ Tijdens de voorjaarsbeurs Beauty Trade special in de Jaarbeurs te Utrecht werd ook dit jaar gestreden om de felbegeerde titel Cursist van het Jaar. Deze theorie- en praktijkgerichte wedstrijd voor eindexamenkandidaten van de opleiding schoonheidsspecialist, werd georganiseerd door KOC Nederland (Kennis en Ontwikkelcentrum Uiterlijke Verzorging) in samenwerking met leveranciersvereniging BT&EA, het Hoofdbedrijfschap Ambachten, brancheorganisatie Anbos en de beursorganisatie VNU Exhibitions Europe. Het was enorm spannend wie er dit jaar met de felbegeerde wisseltrofee naar huis zou gaan. Het werd Stella Yordanova Lazarova uit Zevenaar, die hiermee een prestatie van formaat neerzette! In Esthéticienne lees je het volledige verslag.

Hyaluronzuur

Λ Klapp Cosmetics introduceerde onlangs een nieuwe verzorging die nanotechnologie combineert met retardtechnologie: Extreme Hyaluron Infusion. Het Duitse cosmeticahuis heeft met de Extreme Hyaluron Infusion een nieuwe behandeling om rimpels te bestrijden en de huid te hydrateren. Voor deze behandeling hebben zij gebruik gemaakt van recente Amerikaanse ontwikkelingen op het gebied van nano- en retardtechnologie, waarmee de huid wordt gehydrateerd met laagmoleculair hyaluronzuur wat in combinatie met nano- en retardtechnolgie er voor zorgt dat de hydraterende werkstoffen in voldoende mate en de hele dag aan de huidcellen worden afgegeven. Schoonheidsspecialiste Veronique van Steen van Vero Beauté uit het Belgische St-Gillis, Dendermonde, die al een aantal jaar met de producten van Klapp Cosmetics werkt vertelt alles over de behandeling in Esthéticienne.

Natuur en techniek strijden op Cosmoprof

Λ Dé Europese cosmetica vakbeurs Cosmoprof vierde dit jaar haar veertigste verjaardag. In het Italiaanse Bologna stonden tweeduizend exposanten klaar voor schoonheidsspecialisten, kappers, nagelstylisten, parfumerie-eigenaars en inkopers. De ‘rode draad’ op de beurs was een groene: véél aandacht voor natuurcosmetica. Cosmoprof werd veertig. Dat is een magisch getal in de wereld van de cosmetica: de huid begint dan duidelijk tekenen van veroudering te vertonen. De vakbeurs ziet er op haar veertigste echter jonger dan ooit uit. En groter. Samen met de verpakkingsbeurs Cosmopack beslaat Cosmoprof in totaal bijna 86 duizend vierkante meter. Het ‘Beauty Salon’ segment met professionele cosmetica omvat 19.000 vierkante meters. De verschillende onderdelen van de beurs zijn verdeeld over dertig paviljoens. In het nieuwe nummer van Esthéticienne een verslag over deze beurs.

Afzetters

Λ Dat schoonheidsspecialisten in deze rubriek niet alleen om hulp vragen bij problemen met klanten, maar ook met leveranciers, blijkt wel uit de vraag van deze maand. “Ik werk al een aantal jaren met een bepaald merk. Nu heeft de importeur de prijzen met ingang van vorige maand plotseling flink verhoogd. Zelfs zo hoog, dat ik de producten niet meer met goed fatsoen aan mijn klanten durf aan te bieden. Ik voel me een beetje onheus bejegend door de leverancier, temeer omdat over de prijzen niet valt te praten. Zo bijzonder is het merk ook weer niet, maar ik zie er ook tegenop om van merk te wisselen, want mijn klanten zijn nu eenmaal aan deze producten gewend. Hoe los ik dit nu op?” Lees de reacties van het Ethiek-panel en die van collega's uit de branche op de pagina Forum.

Cadeautje van Estheticienne

Λ Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!

Verder in dit nummer

Λ Vooruitblik: Voorjaarsbeurs Hardenberg
Reportage: Bessima’s briljante begin
Beurs: Terugblik Bologna
Financieel: Oudedagsreserve is geen pensioen
Huidzaken: Reëel of niet?
Esthéculaap: Endometriose
Massage: Abhyanga
PMU: Verwijderingstechnieken (2)
Aromatherapie: Aromatische scrub
Healing: Knieoefening
Ontwikkeling: Wellness: tijdverdrijf van de toekomst
Bedrijfsvoering: Uw droom-spa
Opleiding: Dermatologie voor schoonheidsspecialisten
Ingrediënten: Zeealgen
Actueel nieuws uit de branche
De nieuwste producten voor de schoonheidssalon