Witte vlekken

Λ De vorige aflevering van Dermatologie ging over hyperpigmentaties, donkere verkleuringen van de huid. Deze keer belicht dermatoloog Peter Nijboer de andere kant van de medaille, de hypopigmentaties; witte vlekken op de huid.  Hypopigmentaties zijn er in alle soorten en maten en hebben verschillende oorzaken. Voor veel patiënten zijn de afwijkingen cosmetisch storend, net als donkere verkleuringen. Afhankelijk van de plaats van de vlekken is er vaak sprake van een grote impact op het zelfbeeld, met al dan niet psychische gevolgen voor de patiënt. Een ander probleem wat daarbij om de hoek komt kijken, is dat er aan veel hypopigmentaties niet veel te doen is. Dat wil zeggen dat er eigenlijk nauwelijks behandelingen die de witte kleur laten verdwijnen voorhanden zijn. Wel kan de dermatoloog kijken of er een (behandelbare) onderliggende huidziekte is. Vaak draait het echter uit op bijvoorbeeld camouflagetherapie. Op de foto zie je een vlekkerig patroon bij de huidziekte scleroderma.

Jamuthai massage

Λ Jamuthai is een massage uit oude tijden om de bruid voor te bereiden op het huwelijk. Het is een behandeling uit Jakarta, of Queen of Flowers, speciaal voor de notabelen van eeuwen geleden. Annalisa Gramelinni geeft deze massage nog steeds en doceert hem op haar opleidingsinstituut Foundation in Italië. Leden van de DSA Europa kunnen de cursus met korting volgen. Niet alleen met de handen, ellebogen en onderarmen wordt gewerkt; borstels leiden de behandeling in. De massage voor bruiden diende alleen met balsem en een warme olie van bloemen te geschieden,  om de huid te voeden. “Door allereerst een honderd procent natuurlijke balsem aan te brengen, kan de masseur continu contact met de huid houden. De olie waar vervolgens mee wordt gemasseerd, verjongt de huid en zorgt ervoor dat de bewegingen vloeiend verlopen.” Ze laat de verwarmde olie via haar hand op het been komen (zie foto) en verdeelt dat, net als op het andere been en op de rug. Daarna start ze de massage, allereerst met twee borstels. Hoe de rest van de massage in zijn werk gaat, zie je in het julinummer van Esthéticienne. 

Heerlijke lichaamspakkingen

Λ Wanneer producten uit de zee zoals algen en zeezout gebruikt worden als pakking voor het lichaam, dan spreken we over  ‘thalasso therapie’. Bij modder, leem of klei spreken we over ‘fango therapie’. Ook cacao kan gebruikt worden als basis voor een pakking; cacaopoeder zonder cacaoboter, ook wel chocoladepakking genoemd. De behandelwijzen van pakkingen met deze bijzondere natuurlijke werkstoffen vol mineralen, is in grote lijnen gelijk. Pakkingen stimuleren de celstofwisseling, waardoor afvalstoffen goed worden afgevoerd en werkstoffen gelijktijdig opgenomen. Verder is het effect van pakkingen zuiverend, ontslakkend, verzachtend, ontspannend, harmoniserend, vitaliserend en mineraliserend. Voor de huid zijn de pakkingen verzachtend, versterkend en verstevigend. Pakkingen zijn een goede ondersteuning bij stress, huidproblemen, hoofdhuidproblemen, gewrichtsproblemen én cellulite! Een lekker recept is het volgende: 100 gram algen of cacao met 300 ml warm water. Voeg lepel voor lepel de algen of cacao aan het warme water toe tot er een smeuïge pasta ontstaat. Verwarm de pasta au bain marie. Voeg het mengsel van essentiële olie met vette plantenolie vlak voor gebruik aan de pasta toe. Dek de pakking af met folie. Inwerktijd: 20-30 minuten. Na afloop douchen.

Hardenberg

Λ De Vakbeurs Uiterlijke Verzorging, in de wandelgangen ‘Hardenberg’ genoemd, is uitgegroeid tot een echte regionale beurs. Op 12, 13 en 14 mei werd deze beurs voor de achtste keer gehouden. Het aantal exposanten, vooral op het gebied van benodigdheden voor kappers en nagels, neemt toe. De zogenaamde fullserviceformule (gratis eten en drinken) slaat aan bij bezoekers. Dat was goed te merken op de zondag, Moederdag, want toen bleek deze beurs echt een familie-uitstapje te zijn. Op zaterdag en maandag waren er vooral veel schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en voetverzorgers. In dit nummer een overzicht van de noviteiten die werden gepresenteerd. Op 3, 4 en 5 november wordt door dezelfde organisatie een vakbeurs Uiterlijke Verzorging in de Evenementenhal in Gorinchem gehouden. Kijk voor meer informatie op www.evenementenhalgorinchem.nl

SoftTap-methode

Λ Naast het gebruik van het moderne elektronische pigmenteerapparaat bestaat ook nog een handmatige methode voor het aanbrengen van permanente make-up, waar geen machine aan te pas komt. Deze speciale pennen komen uit Amerika en hebben hun plaats in de permanente make-upbranche aldaar inmiddels verworven. Op het symposium van PMU-specialiste Lesley den Decker, waaraan wij in het vorige nummer van Esthéticienne aandacht hebben geschonken, werd deze techniek onder de loep genomen. In de loop der jaren heeft de technische ontwikkeling van de permanente make-upapparatuur niet stilgestaan. De herinneringen aan de pigmenteerpen die je met moeite in je hand in bedwang kon houden vanwege de trillingen, zijn verleden tijd. Geluidloos en soepel glijden de naalden nu op een verantwoorde, hygiënische wijze de huid in. Bij de SoftTap methode gebeurt dat handmatig.. Meer over deze methode in dit nummer van Esthéticienne. De Gentle Touch Hand Taps zijn in diverse naalddiktes verkrijgbaar (zie foto).

Dochter

Λ Een werkneemster van een schoonheidssalon in de buurt van Utrecht wil het panel van Ethiek graag het volgende probleem voorleggen. “Sinds kort werkt de dochter van mijn bazin in de zaak. Volgens mij omdat ze zich bij eerdere werkgevers onmogelijk heeft gemaakt, dus dan maar bij ‘moeders’ aan de slag. Ze heeft echter geen enkel verstand van het vak van schoonheidsspecialist en hoe je een schoonheidssalon moet managen. Ze loopt ons te pas en te onpas opdrachten te geven die helemaal nergens op slaan, en bezuinigt op de verkeerde dingen. En u snapt het al, dat zorgt voor een hoop irritaties. We hebben nu een patstelling, want ik wil niet weg, haar moeder houdt haar de hand boven het hoofd en dochterlief is ook niet van plan weg te gaan. Hoe lossen we dit op?” Lees de reacties van het Ethiek-panel en die van collega's uit de branche op de pagina Forum

Cadeautje van Estheticienne

Λ Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!

Verder in dit nummer

Λ Actueel nieuws uit de branche
De nieuwste producten voor de schoonheidssalon
Sales: Uw advertentie is goud waard
Specialiteit: Appeltherapieën in Aquatron
Branche: Jaarverslag NCV
Raatsels: Roken en stress is u aan te zien!
Financieel: Erfrecht (2)
Huidzaken: Tubereuze sclerose
Nascholing: Visagietips van Thijs Willekes
Wellness: Gooische Spa & Health Club
Bedrijfsvoering: Uw droom-spa (3)
Het volgende nummer van Esthéticienne verschijnt rond 1 augustus.