Λ

Blaasontsteking

Blaasontsteking

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, krijg je géén blaasontsteking van vieze wc-brillen. Mensen die vies zijn van een wc-bril en er daarom hangend boven plassen, lopen juist een grotere kans op blaasontsteking. Dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift GezondNU. Als je ‘hangt’, plas je namelijk niet goed uit. Bij een blaasontsteking of cystitis is de wand aan de binnenkant van de blaas ontstoken. Soms is ook de urinebuis geïnfecteerd. In het novembernummer van Esthéticienne lees je meer over deze vervelende ontstekingsvorm.

Λ

Herpes

Herpes

Iedereen kent het begrip ‘koortslip’ wel. Deze zeer veel voorkomende virusinfectie van de lip wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Herpesvirussen kunnen echter nog veel meer schade aanrichten. Herpes is al zo oud als de Westerse geneeskunde. De eerste Griekse artsen, zoals Hippocrates, beschreven al herpesinfecties. Herpes staat eigenlijk voor ‘kruipen’. Die naam is voortgekomen uit de waarneming dat de huidafwijkingen over de huid lijken te kruipen. Pas in de 18e eeuw werd er een verband gelegd tussen herpes en de geslachtsziekte ‘herpes genitalis’. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw werd men bekend met meerdere typen herpesvirussen die men ook vaker op bepaalde plaatsen van het lichaam aantrof. In het nieuwe nummer van Esthéticienne legt dermatoloog Peter Nijboer je meer uit over dit virus.

Λ

Geur en communicatie

Geur en communicatie

Iedereen heeft wel herinneringen met betrekking tot een bepaalde geur: vers gebakken brood, pas gemaaid gras, de zolder, het krijt op school en het huis van onze grootouders zijn bekende voorbeelden. Ze roepen vaak een gevoel of emotie op. In dit nummer van de Esthéticienne belichten we een bijzonder aspect van aromatherapie: het vermogen van geur tot een (psycho)therapeutische effect. Via geuren worden emotionele en mentale processen in gang gezet. Zo kunnen oliën herinneringen en onderliggende emoties naar boven halen, of zelfs onrust en depressie verlichten. Lees er meer over in het novembernummer van Esthéticienne.

Λ

Hoe kies ik een multi?

Hoe kies ik een multi?

Het kiezen van een multivitamine begint met het lezen van etiketten en productbeschrijvingen. Wanneer je het etiket bekijkt, ga je eerst na of de belangrijkste stoffen in de multi zitten. Wanneer je een product hebt gevonden dat compleet is qua samenstelling en geen overbodige stoffen bevat, is het tijd om te kijken naar de dosering. De sterkte van het preparaat zegt immers veel over de werkzaamheid van het tablet. Of je er ook echt baat bij hebt, hangt af van de opname door het lichaam. Kies daarom voor voedingsstoffen in hun best opneembare vorm. Esthéticienne helpt je bij de keuze van een multivitamine.

Λ

Paddestoelen

Paddestoelen

Er bestaan veel soorten paddestoelen, waaronder eetbare en giftige. De meest gegeten en bekende paddestoel is de champignon. Er worden steeds meer soorten eetbare paddestoelen aangeboden, zowel verse als gedroogde. Paddestoelen zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze bevatten geen vet en weinig calorieën, maar zitten wel boordevol vitamines en voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan vitamine C, B en K en de nodige mineralen. Paddestoelen bestaan voor het merendeel uit water en bevatten een hoog eiwitgehalte. Wat voedingswaarde betreft, zijn ze grotendeels vergelijkbaar met groenten. Esthéticienne schotelt je een paar overheerlijke paddestoelrecepten voor. 

Λ

Wenkbrauwen

Wenkbrauwen

In de rubriek Ethiek wordt elke maand een dilemma voorgelegd door mensen uit de beautybranche. Dit keer een vraag van een schoonheidsspecialist uit Noord-Holland. “Een tijd geleden werd ik benaderd door een klant uit een andere provincie. Zij gaf aan een microdermabrasie-behandeling in mijn salon te willen ondergaan. Toen ze de behandeling onderging, gaf ze aan nog geen vervolgafspraak te willen maken. Ze wilde eerst zien hoe haar huid op de behandeling zou reageren. Een paar dagen later bleek de vrouw in paniek langs de huisarts te zijn gegaan omdat haar huid naar eigen zeggen verbrand aanvoelde en compleet was opgezwollen. Ze dreigde met vervolgstappen als ik het geld niet zou terugstorten. Ze wilde absoluut niet meer langskomen, en was verder niet voor rede vatbaar. Daarop heb ik haar het geld teruggestort, maar heb ik nooit meer wat van haar vernomen. Hoe kan ik dergelijke situaties in de toekomst voorkomen?” Lees de reacties van het Ethiek-panel en die van collega's uit de branche op de pagina Forum.

Λ

Cadeautje van Estheticienne

Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!  

Λ

Verder in dit nummer

 • Actueel nieuws uit de branche
 • Agenda
 • Sales: Aan de slag met ‘voita’
 • Reportage: Schoonheidssalon voor mannen… waar vrouwen ook welkom zijn
 • Opmerkelijk: Seizoensbehandelingen brengen klanten in hun element
 • Financieel: Aandacht voor verzekeringen
 • Raatsels: De schaamte voorbij
 • Huidzaken: Body dysmorphic disorder
 • Getroffen: De uitslag
 • Massage: Anticellulite behandeling
 • Healing: Energiebanen openen
 • Ingrediënten: Sint-janskruid
 • Visagie: Representatieve look
 • PMU: Pigmenten voor reconstructie tepelhof
 • Evenement: Wintermake-up 2008
 • Markt: Cosmeceutica: behandelingen met meer diepgang
 • Bedrijfsreportage: NutriVision over permanente make-up
 • Congres: Wereldcongres Dermalogica
 • Bodytalk: De lakjas
 • De nieuwste producten voor de schoonheidssalon
 • Geur van de maand: Féerie van Van Cleef & Arpels
Het volgende nummer van Esthéticienne verschijnt rond 15 december.