Nummer 3, maart 2009

Nummer 3, maart 2009

Cover: Zomer trend look Visign, www.visign.nl

Visagie: Pascale Tesser, fotografie: Jan Andraschko, styling: Miquel Mohamedjar

Λ

Beauty Trade special: groter dan ooit!

Beauty Trade special: groter dan ooit!

De kredietcrisis gaat aan de vakbeurs Beauty Trade special compleet voorbij. Zo’n 180 exposanten exposeren op 9.000 vierkante meter expositieruimte. Dat zijn er aanzienlijk meer dan vorig jaar. Het enthousiasme van de beursbezoekers wordt optimaal geprikkeld met diverse thema’s. Zo kunnen geïnteresseerden zich op het Opleidingsinformatieplein in hal 2 laten informeren over de vele opleidingsmogelijkheden. En wie daar behoefte aan heeft, kan zich op het massageplein laten masseren. Esthéticienne gunt je alvast een voorproefje van dit indrukwekkende beauty-evenement.

Λ

De zure grenslijn

De zure grenslijn

Op de huid ligt een bijzondere beschermlaag, de zuurmantel genaamd. Deze substantie speelt een belangrijke rol bij het vochtigheidsgehalte van de huid, waardoor de huid soepel en elastisch blijft. Bovendien beschermt het de huid tegen invloeden van buitenaf. Wanneer de zuurmantel van de huid wordt aangetast, krijgen schimmels of bacteriën vrij spel, wat kan leiden tot diverse huidproblemen. In het nieuwe nummer van Esthéticienne lees je hoe je hier als schoonheidsspecialist mee om kunt gaan.

Λ

Crisis krijgt geen vat op beautymarkt

Crisis krijgt geen vat op beautymarkt

De praktijk wijst uit dat schoonheidsspecialisten nog weinig merken van de economische malaise. ‘Hoe slechter het gaat met de economie, hoe beter het gaat met de verkoop van make-up en lipstick.’ Dat is de 'lipsticktheorie' van Leonard Lauder, voormalig topbestuurder van cosmeticabedrijf Estée Lauder. Consumenten stellen grote aankopen als televisies en keukens uit, maar verwennen zichzelf met kleine luxe. Gaat deze theorie uit de jaren dertig ook nu nog op voor de schoonheidsbranche? Ontdek het in het dubbeldikke beursnummer van Esthéticienne.

Λ

Muzikale huidaandoeningen

Muzikale huidaandoeningen

Muziek kan een nadelige invloed hebben op de huid. Daar kunnen sommige muzikanten over meepraten. Voor hun optredens moeten ze vaak urenlang oefenen, waardoor de huid regelmatig in contact komt met het instrument. Dit kan leiden tot unieke huidafwijkingen. En dat is vervelend. Want het bederft de hobby van diverse amateurmuzikanten en bedreigt het inkomen van professionele muzikanten. Dermatoloog Roel Genders legt je aan de hand van diverse voorbeelden uit welke muzikale huidaandoeningen er zijn en hoe ze behandeld kunnen worden.

Λ

Peter Velthuis

Peter Velthuis

De esthetische chirurgie heeft vanaf de jaren negentig een enorme vlucht genomen. Naast puur chirurgische ingrepen vormen de minder ingrijpende behandelingen zoals het gebruik van botox en fillers, laserbehandelingen en de nieuwste innovatie, hoogfrequente radiogolven, tegenwoordig een grote rol bij huidverjonging en verfraaiing. Dr. Peter Velthuis heeft de ontwikkeling van de esthetisch chirurgische branche vanaf het begin op de voet gevolgd. In 1995 richtte hij zijn eerste kliniek op in Geldrop. Inmiddels is de Velthuis Kliniek met vijf vestigingen de grootste privé-kliniek van Nederland. Esthéticienne sprak met de dermatoloog over zijn werk als medisch directeur en de trends en ontwikkelingen in zijn vakgebied van de esthetische dermatologie.

Λ

Helpt aderlaten tegen kanker?

Helpt aderlaten tegen kanker?

Aderlaten voorkomt mogelijk kanker. Dit is de onverwachte uitkomst van een experiment waarin bij ruim zeshonderd oudere mannen met aderverkalking regelmatig bloed werd afgenomen. Aderlaten werd in de 17de eeuw uitgevoerd door chirurgijns. Zij maakten met een mesje een sneetje in een ader, waarna het bloed werd opgevangen in een aderlaatbekken. Het aftappen van bloed was de standaardremedie voor alle mogelijke aandoeningen. Met het bloed zouden namelijk ook de schadelijke stoffen het lichaam verlaten. In Esthéticienne lees je of de uitkomsten van dit recente experiment bepalend zijn om het aderlaten ook vandaag de dag toe te passen.

Λ

Merkenstress

Merkenstress

In de rubriek Ethiek wordt elke maand een dilemma voorgelegd door mensen uit de beautybranche. Dit keer een vraag van een schoonheidsspecialist uit Amsterdam. Zij vindt het moeilijk om haar merkkeuze te bepalen en vraagt het Ethiek-panel om advies. “Dit jaar verwacht ik mijn felbegeerde diploma schoonheidsverzorging binnen te halen. Als het even kan, zou ik een eigen zaak willen starten. Maar als beginnend schoonheidsspecialist komt er zo veel op je af, dat ik begin te twijfelen of het wel zo’n goede stap is. Ik heb me al georiënteerd op de financiering en de locatie en heb zelfs al heel goede afspraken met leveranciers van apparatuur kunnen maken. Tot zover geen probleem. Maar nu komt het. Ik kan maar niet tot een beslissing komen welk(e) merk(en) ik wil voeren. Ik weet wel in welke beautyhoek ik het wil zoeken, maar het aanbod van merken is zo groot en de firma’s die ik benader gooien de hele marketingtrukendoos open, zodat ik bij elk merk denk ‘ja, dat is het’! Inmiddels zie ik door de firmabomen het beautybos niet meer. Kan het panel mij adviseren hoe ik het best te werk kan gaan?” Lees de reacties van het Ethiek-panel en die van collega's uit de branche op de pagina Forum.

Λ

Cadeautje van Estheticienne

Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!  

Λ

Verder in dit nummer

Actueel nieuws uit de branche
Agenda
Sales: Snuffelen naar voordeel
Branche: Code van de schoonheidsspecialist vernieuwd
Reportage: Bon Soigné in Zeist
Workshop: Beter in balans in de overgang
Introductie: So Nature van Jean d’Estrées
Discussie: Plastische chirurgie bij kinderen en tieners
Raatsels: Thuis niet pluis
Vlaamse varia: Nieuwigheden in België
Financieel: De besloten vennootschap
Opmerkelijk: Natuurlijke knabbelvisjes-peeling
Terugblik: Beautyworld in Frankfurt
Getroffen: Doemscenario’s
Huidzaken: Kredietcrisis
Voeding: Voedingssupplementen bij het ouder worden
Massage: Spatelmassage
Visagie: Diep blauw
Totaalaanpak: Acne
PMU: De creatie van het ‘feel good’-gevoel
Terugblik: Cosmobelleza in Barcelona
Ontwikkeling: Nieuw elan voor Reviderm
Branche: Roelof Hartog: nieuwe directeur Beauty Service
Aromatherapie: Jojoba
Healing: Rekoefening voor het lichaam
Ecotrend: Europese standaard voor groene cosmetica
Spa culinair: Spinazie
Achtergrond: Holistisch werken zonder zweverig te zijn
Portret: Cestmoi in Breda
Praktijk: Een laatste wens
Branche: Keurmerken en certificeringen
Markt: Webecos blijft groeien
Modetrends: Kleurrijke zomermode
Initiatief: De zuivere bron in Hoorn
Bedrijfsvoering: Imed Baatout: Haal meer uit uw schoonheidssalon!
Markt: Solutions Cosmeceuticals
Behandeling: Egaliseren is de trend
Bodytalk: Het schilderij
Beautywijzer
De nieuwste producten voor de schoonheidssalon
Geur van de maand: Femme l’Eau Fraîche van Boss

Het volgende nummer van Esthéticienne verschijnt rond 17 april.