Λ

Zon en de huid

Zon en de huid

Inmiddels weten we het allemaal, de zon is niet goed voor de huid. Toch hebben we de zon ook nodig. Niet alleen is zonlicht belangrijk voor onze vitamine D-voorraad, we kunnen er ook gewoon heel erg van genieten. En iedereen kan je honderd keer vertellen dat de zon slecht is voor je huid, toch hebben de meesten onder ons de voorkeur voor een zongebruind velletje. Wat doet de zon nu precies, hoe kunnen we er verstandig mee omgaan en wat kunnen we doen als het een keer mis gaat? In de zomerse uitgave van Esthéticienne wordt het je haarfijn uitgelegd.

Dermatologie

Λ

Vitiligo

Vitiligo

Vitiligo is de meest voorkomende pigmentstoornis van de huid en komt voor bij ongeveer een tot twee procent van de wereldbevolking. Bij de meeste patiënten presenteren de verschijnselen zich voor het twintigste levensjaar. Vitiligo kan worden onderverdeeld in segmentale vitiligo en non-segmentale (gegeneraliseerde) vitiligo. Hierbij richt het immuunsysteem zich op de melanocyten (pigmentcellen) in de huid, waardoor deze worden afgebroken. Er is ook een theorie die veronderstelt dat vitiligo optreedt als gevolg van een stoornis in het zenuwstelsel. Hierbij scheiden de zenuwuiteinden een schadelijke stof uit die de pimentcellen vernietigen. Lees meer over deze huidaandoening in het juninummer van Esthéticienne.

Aromatherapie

Λ

Argaan

Argaan

De argaanboom is een boom die tegenwoordig alleen nog maar voorkomt in het zuiden van Marokko en een paar andere plaatsen in Noord-Afrika. Het is een doornige boom die tot de oudste cultuurgewassen van de mens behoort. De laatste paar jaar is het gebruik van argaanolie populair geworden in cosmetica en andere huidverzorgingsproducten. Maar wat is argaan en wat doet de olie voor de huid? Esthéticienne neemt je mee naar het warme zuiden waar de argaanboom nog volop bloeit.

Exotische ingrediënten

Λ

Kardemom

Kardemom

Kardemom is een tropische vrucht. Hij behoort tot de gemberfamilie en groeit aan een struik van ongeveer vier meter. Al in de oudheid werd kardemom in de cosmetica toegepast. De Egyptenaren gebruikten het in parfums en kauwden erop om hun gebit te bleken en voor een frisse adem. Ook nu is kardemom een geliefde geurstof in parfums, zeep en andere cosmetica-artikelen, vooral vanwege de verkwikkende, frisse en opwindende eigenschappen. Uit de gedroogde zaden van de vrucht wordt door stoomdestillatie een etherische olie verkregen. Deze is lichtgeel van kleur. De olie kan worden gebruikt voor aromatherapie en voor massages. Ook in mengsels voor lichaamsscrub wordt vaak kardemom verwerkt. Wil je weten hoe je kardemom in de praktijk kunt toepassen? Blader dan snel de Esthéticienne door.

Voeding

Λ

Dik door fructose

Dik door fructose

Hoe komt het dat Amerikanen juist de laatste dertig jaar zo dik zijn geworden? En dat Europeanen aan de andere kant van de oceaan hen hard achterna gaan? Is de consumptietoename en een teveel aan calorieën de oorzaak? Of speelt een andere factor ook een rol? Gert Schuitemaker heeft er een duidelijke mening over en deelt deze uitgebreid in de nieuwe editie van Esthéticienne.

Ethiek

Λ

Cadeaus

Cadeaus

In de rubriek Ethiek wordt elke maand een dilemma voorgelegd door mensen uit de beautybranche. Deze keer vraagt een schoonheids- en nagelspecialist uit Flevoland het Ethiek-panel om advies. “Wat doe je als klanten je overladen met cadeautjes? Met veel van mijn klanten heb ik een hele goede band, en het komt wel eens voor dat ik een cadeautje van ze ontvang. Daar voel ik me altijd erg ongemakkelijk onder. Ik voel me dan haast verplicht iets aan de prijs te doen, of in elk geval vriendschappelijker met deze klant om te gaan dan ik eigenlijk zou willen. Wat adviseert het panel mij hierin?” Lees de reacties van het Ethiek-panel en die van collega’s uit de branche op de pagina Forum.

Cadeautje van Estheticienne

Λ

Cadeautje van Estheticienne

Elke maand maken abonnees van Esthéticienne kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze maand!  

Verder in dit nummer

Λ

Verder in dit nummer

Actueel nieuws uit de branche
Agenda
Sales: Loyaliteit
Reportage: Fam & Öm, onderscheidend wellnesscentrum
Knowhow: Microdermabrasie (deel V)
Raatsels: Collageen: bouwstenen van de natuur
Financieel: Spaarloonregeling
Esthéculaap: Slecht weer? Bioweer!
Getroffen: Laxantia
Massage: Gevoelsmassage
Markt: Phyris: allesomvattend
Visagie: Radiant bronze
Healing: Rek het lichaam
Spa culinair: Groene asperges en arganolie
Beroepsziekten: Wat bedreigt de huid van de schoonheidsspecialist?
Markt: Neoderma
Uit het veld: Sleur
De nieuwste producten voor de schoonheidssalon
Geur van de maand: Jellies van Cacharel

Het volgende nummer van Esthéticienne verschijnt rond 7 juli.